MCP: Lažna vijest o koronavirusu, vlast upregla sve službe u obračunu sa crkvom

Svima je, kako navode iz Mitropolije, postalo jasno da vlast "nema odgovor na mirne i dostojanstvene litije, koje su ujedinile razjedinjenu Crnu Goru"
20698 pregleda 41 komentar(a)
Sa posljednje litije u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Sa posljednje litije u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Mitropolija crnogorsko-primorska negirala je navode da su dvojica sveštenika stavljeni u karantin u manastiru Dajbabe, zbog sumnje da bi mogli biti zaraženi koronavirusom, nakon što su putovali u Kinu.

Tu vijest je objavio portal Aktuelno, a na njih se pozvao i Portal Analitika, kao i neki regionalni mediji.

"U moru laži i prevara, ludosti i ludorija kojima nas obasipaju brojni novinarski komentari i informacije pojedinih medija, jutros nas je „Portal Analitika“ nasmijala i na trenutak oraspoložila viješću da u Crkvi ima zaraženih, ni manje ni više nego koronavirusom. Ni ovaj tekst nije mogao da prođe bez „velikosrpskog nacionalizma i hegemonizma“ Mitropolije crnogorsko-primorske koji je, vjerovali ili ne, zarazio i Kinu. Ali se očigledno Kina odbranila koronavirusom koji će, kako se nadaju autori ove originalne dosjetke, konačno uništiti i „velikosrpski uticaj“ u Crnoj Gori. Vjerujemo da će ovaj tekst probuditi duhovitost Crnogoraca i da će to biti najbolji odgovor na ovu lažnu vijest", navodi se u saopštenju MCP.

Stvar je, kako ocjenjuju, ipak mnogo ozbiljnija, naročito ako se ova, kako su kazali, nebitna vijest sagleda u kontekstu svega onoga što se posljednjih mjeseci događa u Crnoj Gori.

"Svima je postalo jasno da vlast nema odgovor na mirne i dostojanstvene litije, koje su ujedinile razjedinjenu Crnu Goru, i dale joj nadu da se istinski pomiri i zbratimi. Umjesto da, po ugledu na demokratske zemlje, poslušaju glas naroda i povuku ovaj neustavni Zakon, koji je jedini razlog protesta, vlast je upregla sve svoje službe da se obračunava sa Pravoslavnom crkvom, njenim klirom i vjernicima, ne prezajući ni od čega. Godinama smo navikli na ignorantski i neprijateljski odnos prema Crkvi od strane pojedinih medija bliskih režimu, pa čak i od onih koje nazivamo Javnim servisom svih građana. Tako je i ovih dana. Važno je prisjetiti se raznih metoda i zloupotreba u borbi protiv istine. Bili smo u prilici da čujemo da je zagađenost vazduha povećana u popodnevnim časovima i savjetima u svim informativnim emisijama da se bez neke potrebe ne izlazi iz domova. O podmetanjima da su litije političke prirode, da imaju drugu pozadinu, da čuvaju interese drugih država, da i ne govorimo. Prijetnje mitropolitu Amfilohiju i poslednja upozorenja, hapšenja i privođenja djece, pa sve do namjere policije da ne obezbjeđuje litije, samo su neki od pokušaja da se, ako je ikako moguće, smanji broj učesnika na litijama. Zato ova humoreska sa koronavirusom dobija na ozbiljnosti. U periodu koji je pred nama, očigledno se sprema novi pokušaj diskreditacije episkopa, sveštenika i vjernog naroda. Tajne i javne službe, po scenariju nekih od autora pomenutih medija koji se ovih dana utrkuju ko će više mržnje posijati u svojim pisanijama, pripremaju javnosti ono što bi trebalo da zada novi udarac pravoslavlju u Crnoj Gori. Ko je taj i šta želi postići obmanjivanjem javnosti, širenjem lažnih vijesti i neprekidnim zastrašivanjem naroda? Možda odgovor na ovo pitanje leži u nespretnoj i nesmotrenoj konstataciji jednog od policijskih službenika: „dokle god djeca šetaju u litijama represivni aparat ne smije da djeluje“. Sve ovo pokazuje u kakvom pravnom, političkom i moralnom ćorsokaku je vlast uvela Crnu Goru", navode iz MCP.

Poručuju da će i dalje ostati dosljedni obećanja koje su dali na Trojčindanskom i Svetovasilijevskom saboru, "šta god vlast radila i kakvim se metodama u svojoj borbi koristila".

"Naučeni od patrijarha Pavla da je bolje da nestanemo kao ljudi nego da opstanemo kao neljudi, mirno, dostojanstveno i molitveno ćemo izražavati svoje protivljenje ovom bezakonju, uvjereni da ovim branimo i vječno ljudsko dostojanstvo, ali i Crnu Goru. Tako će to biti sve dok Zakon ne bude stavljen van snage. Sve ostale optužbe i klevete ostavljamo javnosti na sud. Kako ko radio tako mu Bog i Sveti Vasilije i Sveti Petar pomogli. Amin", zaključuje se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Bonus video: