Medenica: Naći balans između racionalizacije sudova i zaštite prava građana

Predsjednica Vrhovnog suda je kazala da su crnogorski sudovi izuzetno opterećeni, pogotovo Osnovni sud u Podgorici, u kome na jednog sudiju dolazi oko 900 predmeta
826 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vrhovni sud
Sa sastanka, Foto: Vrhovni sud

Proces reforme pravosuđa, koji je u toku, podrazumijeva optimizaciju i racionalizaciju crnogorske sudske mreže, što će rezultirati ravnomjernijom opterešćenošću sudija, ali istovremeno garantovati pravo stranaka u postupku za suđenje u razumnom roku, ocijenila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, tokom sastanka sa međunarodnim pravnim ekspertom Georgom Stavom.

Iz Vrhovnog suda je saopšteno da je Stava na sastanku, tokom koga se razgovaralo o radu na Analizi za racionalizaciju pravosudne mreže, pohvalio dosadašnji napredak crnogorskih sudova prilikom njihovih izvještaja o primjeni standarda Komisije za efikasnost pravosuđa (CEPEJ), formirane od strane Savjeta Evrope.

Medenica je kazala da su crnogorski sudovi izuzetno opterećeni, pogotovo Osnovni sud u Podgorici, u kome, kako je istakla, na jednog sudiju dolazi oko 900 predmeta.

„Tačno je da Crna Gora ima najveći broj sudija po glavi stanovnika, mjereno CEPEJ standardima, ali je tačno i da naši sudovi imaju najveći broj predmeta u radu. Ovu činjenicu svakako treba razmotriti prilikom izrade Analize za racionalizaciju crnogorske pravosudne mreže“, naglasila je Medenica.

Predstavnici Vrhovnog suda i međunarodnog ekspertskog tima razmotrili su modele koje bi bili najpotimalniji za uspješnu optimizaciju sudske mreže u Crnoj Gori.

Bonus video: