Medenica: Optuženi u slučajaju inficiranih beba odlaskom na posao iritiraju javnost

64 pregleda 0 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.03.2015. 21:14h

Optuženi u slučaju inficiranih beba iz Bijelog Polja i u aferi "Košljun", odlaskom na posao ignorišu institucije koje vode te postupke i iritiraju javnost iako im zakon omogućava da rade, kazala je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, gostujući u emisiji "U centar" na TVCG.

"Mislim da to nije u redu. Nije u redu što na takav način pokazuju da ne kažem prezir, već jedan vid ignorancije predmeta prema instituciji koja vodi taj postupak. Trebamo biti strpljivi i odrediti se prema onome što jesmo ili nijesmo učinili. Ne znači da jesmo učinili, ali dajmo šansu da nadležne institucije dođu do istine, a ne da iritiramo javnost time što ćemo se pojaviti na poslu. Nekada davno to nije bio slučaj. Svi koji su bili u sudskim postupcima bili su privremeno udaljeni sa posla“, ocijenila je Medenica, gostujući u emisiji U centar na TVCG.

Ona je kazala i da ne može biti opravdanja za duge sudske procese posebno u slučajevima ubistva policijskog inspektora, Slavoljuba Šćekića i glavnog urednika Dana, Duška Jovanovića.

"Ne može biti opravdanja pogotovo u slučaju ubistva inspektora Šćekića jer da toliko puta u raznim instancama da teče postupak i da se ukidaju odluke ne može se naći opravdanja. Jednostavno nije ispoštavano suđenje u razumnom roku, što je velika šteta za samu žrtvu i njihove porodice, kao i za optužene", rekla je Medenica gostujući u emisiji U centar na TVCG.

Upitana da li zna za neku zemlju u svijetu u kojoj se za ubistvo policajca sudi deset godina, Medenica je kazala da su je u tom procesu bilo greški.

"Bez obzira na sve sudije takve greške nijesu smjele da dozvole. One su evidentne i te sudije su podnijele ostavku", kazala je ona.

Medenica je navela da optuženi u aferi "Košljun", kao i u slučaju inficiranih beba iz Bijelog Polja, odlaskom na posao ignorišu institucije koje vode te postupke i, kako je rekla, iritiraju javnost, iako im zakon omogućava da rade.

"Trebamo dati šansu da nadležne institucije dođu do istine, a ne da iritiramo javnost time što ćemo se pojaviti na poslu. Nekada to nije bio slučaj, svi koji su bili u sudskim postupcima bili su privremeno udaljeni sa posla", poručila je Medenica, prenosi portal RTCG.

Bonus video: