Medenica: Sudstvo ne može realizovati sve aktivnosti bez podrške drugih aktera

"U poslednje tri godine rad najvišeg suda u državi karakteriše trend konstantnog rasta priliva predmeta u građanskom odjeljenju, dok je upravno odjeljenje imalo priliv predmeta kakav nije do sada registrovan u našoj statističkoj istoriji"
460 pregleda 5 komentar(a)
Medenica, Foto: Boris Pejović
Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.04.2019. 14:01h

Sudstvo je bilo i biće posvećeno ispunjenju svih ključnih principa, koje ga čine vlašću, ali ne može realizovati sve aktivnosti bez podrške drugih aktera u državnom i međunarodnom sistemu u kome crnogorski sudija treba da je više učen, nego dosjetljiv, više poštovan nego omiljen, više obazriv nego samopouzdan, rekla je danas Vesna Medenica predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore na konferenciji za medije na predstavljanju izvještaja o radu za 2018. godinu.

"U poslednje tri godine rad najvišeg suda u državi karakteriše trend konstantnog rasta priliva predmeta u građanskom odjeljenju, dok je upravno odjeljenje imalo priliv predmeta kakav nije do sada registrovan u našoj statističkoj istoriji. Samo u 2018. godini, priliv predmeta je uvećan za 70 odsto, u poređenju za izvještajnom 2017. U krivičnom odjeljenju sačiniće se analiza kaznene politike za najteža krivična djela u praksi i u skladu sa nalazima te analize, preduzimaćemo advekvatne korake", istakla je Medenica.

Dodala je da su u prethodnih pet godina predsjedavanja Vrhovnim sudom Crne Gore, unaprijeđeni rezultati rada u svim vitalnim oblastima sudstva.

"Prepoznali smo da je u ovoj godini pravi momenat da saradnju sa medijima, kroz koju ćemo prenositi informacije o radu sudstva građanima, uzdignemo na viši nivo, i donijeli komunikacioni protkol sudova. Očekujemo da će primjena ovog dokumenta i njegovi mehanizmi, uskoro početi, o čemu ćemo javnost blagovremeno obavijestiti", navela je Medenica.

Crna Gora nema previše sudija

Ona je novinarima saopštila veoma interesantan podatak, koji su u Vrhovnom sudu analizirali nakon CEPEŽ-ovih izvještaja.

„Prema CEPEŽ-ovim standardima, Crna Gora ima 51,3 sudije na 100.000 stanovnika. Navedeni broj može uticati na stvaranje mišljenja da Crna Gora ima veliki broj sudija. Međutim, potrebno je istaći da nijedna zemlja u EU, nema toliki broj predmeta po sudiji, koliko imaju sudije u Crnoj Gori - 553 u prošloj godini, a sudije Osnovnog suda u Podgorii čak i do 800 predmeta na godišnjem nivou. Primjenjujuću CEPEŽ standard o broju sudija na 100.000 stanovnika, možemo izvesti zaključak da broj starih predmeta starijih od tri godine, a kod nas ih je istalo 3081, na 100.000 stanovnika, iznosi 0,03 odsto, što ni u kom slučaju ne može biti povod za brigu kada je u pitanju efikasnost sudova“, istakla je Medenica.

Dodala je da u crnogorskom pravosuđu ima ukupno 1160 zaposlenih, što sudija i administracija.

Bonus video: