Media centar: Policija i tužilaštvo nijesu pokazali ozbiljnost u rasvjetljavanju ranjavanja Olivere Lakić

Kako se navodi, umjesto što se deklarativno zaklinju u privrženost evropskim standardima kada je riječ o ljudskim pravima i slobodama, bilo bi mnogo bolje kada bi najistaknutiji predstavnici crnogorske vlasti na djelu pokazivali tu privrženost
703 pregleda 0 komentar(a)
Uviđaj poslije napada na Oliveru Lakić, Foto: Boris Pejović
Uviđaj poslije napada na Oliveru Lakić, Foto: Boris Pejović

Policija i tužilaštvo nijesu pokazali ozbiljnost u rasvjetljavanju ranjavanja novinarke Vijesti, Olivere Lakić, a niko nije optužen za taj zločin, saopšteno je iz Media centra.

Oni su podsjetili da se danas navršavaju dvije godine od ranjavanja Lakić.

Media centar je, kao se navodi, odmah poslije napada na Lakić ocijenio da Vlada Crne Gore ima najveću odgovornost zbog toga što nadležni organi nijesu uradili ništa da se zaustavi nasilje nad novinarima i svima koji svojim radom istinski doprinose demokratizaciji, vladavini prava i smanjenju korupcije i organizovanog kriminala.

"Media centar ostaje pri ovoj ocjeni, jer se u međuvremenu nije ništa bitno novo desilo u pristupu nadležnih državnih institucija nasilju koje trpe novinari i kritičari vlasti. Naprotiv, vlast u posljednje vrijeme i prema jednima i prema drugima pojačava represiju", kaže se u reagovanju.

Kako se navodi, umjesto što se deklarativno zaklinju u privrženost evropskim standardima kada je riječ o ljudskim pravima i slobodama, bilo bi mnogo bolje kada bi najistaknutiji predstavnici crnogorske vlasti na djelu pokazivali tu privrženost.

"Ona se, pored ostalog, može pokazati i ostavkama u slučaju ispoljene nesposobnosti i neefikasnosti", kaže se u saopštenju Media centra.

Protok vremena svakom nerasvijetljenom zločinu protiv novinara i drugih medijskih profesionalaca samo povećava specifičnu težinu tih zločina i ona sve jače pritiska savjest društva i zatamnjuje sliku Crne Gore u očima međunarodne zajednice.

"To pokazuju i najnoviji izvještaji Reportera bez granica i Fridom hausa", kaže se u saopštenju.

Bonus video: