Media centar: Savjet RTCG da pojasni proces digitalizacije javnog servisa

Iz Media centra pitaju Savjet RTCG da li je i kada proces integracije sistema završen
1486 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković

Media centar se obratio danas Savjetu Radio-Televizije Crne Gore povodom procesa modernizacije (digitalizacije) RTCG sa zahtjevom da javnosti pruži neophodne informacije kako bi se povećala transparentnost utroška sredstava građana Crne Gore, koje će ova investicija, kako ističu iz Media centra, koštati više od 17 miliona eura.

"Na osnovu člana 7 Ugovora koji je RTCG potpisala 27. decembra 2018. godine sa dobavljačem (izvođačem posla digitalizacije) predviđeno je da se isporuka i integracija robe vrši u roku od 8 mjeseci od potpisivanja Ugovora. Takođe, u članu 8 se dobavljač obavezuje da kompletan posao koji obuhvata izradu projekta i isporuku sistema, po principu ključ u ruke, završi u roku od 8 mjeseci od dana potpisivanja Ugovora. Iz pomenutih odredbi Ugovora proizilazi da je posao integracije sistema trebao da bude završen do 27. avgusta 2019 godine", ističe Dragoljub Vuković, predsjednik Skupštine Media centra.

Iz Media centra pitaju Savjet RTCG da li je i kada proces integracije sistema završen.

"Građani još uvijek ne mogu pratiti programe RTCG preko novog sitema, što je poznato široj javnosti a vjerujemo i članovima Saveta RTCG. Zatražili smo od Savjeta RTCG da objavi zapisnik o tehničkom prijemu koji je morao biti potpisan najdalje dva mjeseca nakon isporuke sistema, odnosno 27. oktobra 2019 godine. Ukoliko je dobavljač (BFE) kasnio sa procesom isporuke, odnosno integracije sistema, onda je prema članu 11 Ugovora obavezan da plati ugovornu kaznu u iznosu od 0,5% ukupne vrijednosti ugovora za svaki dan prekoračenja. Ukoliko je dobavljač kasnio 30 dana sa isporukom, onda je prema Ugovoru dužan da plati RTCG oko 150.000 eura", navodi Vuković.

Media centar je, dodaje on, pitao Savjet RTCG da li će pokrenuti postupak naplate ugovorne kazne prema dobavljaču i da li će sankcionisati eventualne greške menadžmenta u ovom postupku.

"Zatražili smo od Savjeta RTCG da informiše javnost da li je novi sistem testiran i da li je njegovo funkcionisanje pouzdano kao i da li su zaposleni u RTCG adekvatno obučeni za rukovanje novom opremom. Zatražili smo od Savjeta RTCG i da objavi imena članova nadzorne komisije koja je morala nadgledati isporuku nove opreme i provjeriti njen kvalitet i kvantitet. Ukoliko nije bila formirana nadzorna komisija, postoji vjerovatnoća da je proces loše sproveden, pa i mogućnost da je RTCG pričinjena šteta. Ukoliko nije bila formirana nadzorna komisija, onda to na najbolji način pokazuje odnos prethodnog i aktuelnog Savjeta RTCG i menadžmenta prema novcu građana Crne Gore", zaključuje Vuković.

Bonus video: