Media centar: Savjet RTCG i generalni direktor krše statut Javnog servisa

"Zar građani nemaju pravo da vide koliko ih košta i šta tačno podrazumijeva koprodukcija sa drugim pravnim licima? Izgleda da je predsjedniku Savjeta RTCG Ivanu Jovetiću i članovima Savjeta RTCG samo ugovor sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO) bio interesantan i da ih ne zanimaju drugi ugovori sa pravnim licima"
511 pregleda 3 komentar(a)
Ivan Jovetić, Foto: Boris Pejović
Ivan Jovetić, Foto: Boris Pejović

Media centar dostavio je dopis Savjetu RTCG povodom, kako su saopštili, nepoštovanja člana 57 Statuta RTCG koji se odnosi na transparentnost rada nacionalnog medijskog javnog servisa.

Media centar ukazao je članovima Savjeta RTCG na činjenicu da stav 3 člana 57 Statuta RTCG propisuje:

"Na web-sajtu RTCG objavljuju se:

  • ugovori koji su predmet javnih nabavki u skladu sa Zakonom koji reguliše ovu oblast;
  • svi drugi ugovori koji se u sklopu poslovanja RTCG zaključuju sa pravnim licima po bilo kom osnovu ukoliko ugovorom izričito nije propisana zabrana od strane ugovornih strana i ukoliko to nije u skladu sa pravilnikom kojim se uređuje čuvanje poslovnih tajni u RTCG."

Na web sajtu RTCG, kako je saopšteno, trenutno nema svih ugovora iz postupaka uspostavljanja poslovne saradnje.

"A može se, recimo, naći Ugovor o saradnji RTCG i Centra za građansko obrazovanje (CGO) koji je raskinut prije više mjeseci. Na web sajtu RTCG nema ugovora o koprodukciji sa "Natenane production doo" u vezi proizvodnje serije “Dojč kafe”, kao ni sa NVO Sveti Petar Cetinjski za proizvodnju kviza "Kota + 382". Ugovori sa ova dva pravna lica su morali biti potpisani u skladu sa članom 20 Pravilnika o uslovima i načinu ulaganja RTCG u proizvodnju audio-vizuelnih djela (koprodukcije) koji propisuje: "RTCG će sa koproducentom potpisati ugovor najdalje 30 dana od dana donošenja konačne odluke". Odluka o izboru koproducenata je donijeta 23. oktobra 2018. godine, pa su ugovori morali biti potpisani najdalje 23. novembra 2018. godine", navodi se u saopštenju.

Iz Media centra dodaju da na web sajtu RTCG nije objavljen ugovor sa Antenom M u vezi sa proizvodnjom emisije "Živa istina".

"Zar građani nemaju pravo da vide koliko ih košta i šta tačno podrazumijeva koprodukcija sa drugim pravnim licima? Izgleda da je predsjedniku Savjeta RTCG Ivanu Jovetiću i članovima Savjeta RTCG samo ugovor sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO) bio interesantan i da ih ne zanimaju drugi ugovori sa pravnim licima. Podsjećamo, ugovor izmedju RTCG i CGO, koji je prvi problematizovao član Savjeta Milan Radović, poslužio je kao neosnovan povod za protivzakonitu smjenu tadašnje generalne direktorke RTCG Andrijane Kadije i direktora TVCG Vladana Mićunovića", navode iz Media centrea.

Dodaju da sve upućuje na zaključak da se članovi Savjeta RTCG "vode partijskim interesima ili animozitetom prema pojedinim NVO, ali sigurno ne dosljednom primjenom opštih akata RTCG".

"Media centar zahtijeva od Savjeta RTCG dosljednu primjenu Statuta RTCG i utvrđivanje odgovornosti za nepoštovanje opšteg akta RTCG. Savjet RTCG bi mogao, na primjer, da iskoristi mogućnost koju daje ugovor sa generalnim direktorom Šundićem i umanji mu mjesečnu zaradu od 3.000 eura. Ukoliko Savjet RTCG ne sankcioniše nepoštovanje Statuta RTCG, biće ovo još jedna u nizu potvrda da je ovo tijelo isključivo zainteresovano da ispunjava naloge vladajuće partije i da su na udaru samo oni koji su van kontrole vlasti. I ova situacija pokazuje da u Savjetu RTCG, na žalost, nema članova zainteresovanih za dosljednu primjenu propisa, spremnih da javno ukažu na loš rad novog generalnog direktora i predsjednika Savjeta RTCG", zaključuje se u saopštenju Media centra.

Bonus video: