Menadžer milionskog projekta postao inspektor za sport

Ivan Zindović kaže da je prošle godine napustio “Porto Skadar Lejk”, ali kaže da ideju i dalje podržava
817 pregleda 14 komentar(a)
Porto Skadar lake, Foto: Montenegro-resortcompany
Porto Skadar lake, Foto: Montenegro-resortcompany
Ažurirano: 15.06.2018. 05:49h

Glavni menadžer kompanije koja gradi osporavan eko rizort na Skadarskom jezeru ”Montenegro rizort” Ivan Zindović, zaposlio se krajem decembra u Upravi za inspekcijske poslove (UIP) kao inspektor za sport.

Zindović, međutim, tvrdi da je krajem prošle godine napustio milionski projekat “The Oberoi Luxury Resort and Spa Skadar Lake”, javnosti poznatiji kao “Porto Skadar Lejk”, kojim je u srcu Nacionalnog parka (NP), na Biškom repu, predviđena izgradnja hotela sa 51 apartmanom i 30 vila za iznajmljivanje.

On nije želio da otkrije razlog odlaska iz projekta, koji je javno branio od kritika NVO sektora i mještana Virpazara, ali je kazao da i dalje podržava ideju Francuza Lionela Soniga da izgradi turistički kompleks na Skadarskom jezeru.

Demantovao je, pak, infromacije da je projekat u problemu, jer više od tri godine ne mogu da dobiju pristupni put, koju treba da izglasa cetinjska Skupština opštine. Dodatni problem, prema nezvaničnim informacijama, investitorima zadaju osporavane ekološke studije i pritisci NVO sektora i međunarodne zajednice. Sonigo nije odgovorio “Vijestima” šta se dešava na Biškom repu, gdje više od mjesec miruju radovi.

“Nijesam više tamo zaposlen, ali sam ostao prijatelj sa Sonigom i ‘Porto Skadar Lejkom’”, kazao je “Vijestima” Zindović, čije ime još stoji na sajtu “Oberoi Rizorta”, kao zastupnika ovog projekta.

Iz UIP-a su potvrdili da je bivši generalni menadžer “Oberoi Rizorta” zaposlen kao inspektor za sport u toj instituciji, nakon što je prošao testiranje i ispunio uslove oglasa za to radno mjesto, raspisanog prošle godine.

Građevinsku dozvolu za projekat “Porto Skadar Lejk” (PSL) ranije je dobio Sonigo, odnosno njegova firma “Montenegro rizort kompani” (MRC). Dozvolu Ministarstva, na čijem je čelu tada bio Branimir Gvozdenović, Sonigo je dobio nakon što je Vlada 2014. usvojila Državnu studiju lokacije (DSL) “Mihailovići”.

Iz Udruženja građana Virpazara i NVO “Green Houm” ranije su upozoravali da je nakon tri godine izgradnje kompleksa hotela, sa 51 apartmanom, 30 vila za iznajmljivanje, helidromom i marinom nemamo ništa osim devastiranog NP.

“Podsjećamo da je ovaj uništeni dio dobio saglasnost na studiju procjene uticaja na životnu sredinu i evo kako prostor danas izgleda”, upozoravaju iz Udruženja.

Sonigo je tvrdio da je napravio maksimalno ekološki projekat i pozvao sve NVO, koje se protive tom projektu, da im sugerišu šta još treba da učine. Naglasio je da će se za izgradnju rizorta koristiti samo prirodni materijali, solarna energija, dok će ispod svake vile biti tankovi koji će prečišćavati otpadne vode.

U komentarima na novu studiju koje je udruženje ranije poslalo Vladi i Ministarstvu, navodi se da luksuzni welnes - spa i kongresni turizam uz turističke depandanse od 16.812 kvadrata nije u duhu tradicije i urušava jedinstveni prirodni ambijent i odlike zaštićenog područja.

“Elaboratom se tvrdi da ne postoji značajan uticaj na biodiverzitet, iako nisu rađena dodatna biodiverzitetska istraživanja. Procjenjivati uticaj na biodiverzitet bez podataka je nedopustivo, s obzirom da je riječ o području koje je pod međunarodnom zaštitom, kao i zbog činjenice da se neke od biljnih vrsta nalaze na IUCN crvenoj listi kao veoma ugrožene i pri tom su zakonom zaštićene u našoj državi”, piše u komentarima.

Najveća opasnost, kako smatraju, je da projekat otvora vrata i nelegalnoj gradnji.

Zindović je ovlašćeno lice u drugom projektu na jezeru

U blizini “Porto Skadar Lejka” nalazi se još jedan “megalomanski projekat” - turističko naselje sa pet zvjezdica.

Ministarstvo održivog razvoja je 2016. godine investitoru “MJ Property” iz Podgorice izdalo građevinsku dozvolu za građenje turističkog naselja na dvije urbanističke parcele u zahvatu Državne studije lokacije “Mihailovići”.

Iz NVO sektora su pozivali da se preispita i uticaj na životnu sredinu ovog projekta.

Međutim, na javnoj raspravi o studiji procjene uticaja tog turističkog naselja na životnu sredinu, koja je ranije održana na Cetinju, prisustvovalo je samo dvoje mještana Virpazara. Virpazarsko udruženje ranije je tražilo obustavljanje dodjele dozvola dok se ne donese novi prostorni plan posebne namjene za Skadarsko jezero.

Vlasnik te firme je francuski državljanin Marek Juda a izvršni direktor Bojan Zindović. Ivan Zindović sada je ovlašćeni zastupnik.

Površina hotelskog naselja, kako piše u dozvoli, je 9.103 kvadrata, od čega je hotel 3.467, dok su privezište, restoran spa&welness centar 832 kvadrata iznad zemlje i 1.112 kvadrata ispod zemlje.

Bonus video: