Mensur Džanković kreće pješke od Pljevalja do Podgorice

Mensur je početkom decembra deset dana štrajkovao glađu ispred zgrade Opštine
186 pregleda 13 komentar(a)
Mensur Džanković, Foto: Goran Malidžan
Mensur Džanković, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 29.01.2013. 21:20h

Poznati biciklista i humanista iz Pljevalja Mensur Džanković 1. februara krenuće pješke do Podgorice, kako bi izrazio protest i ukazao na egzistencijalne probleme sa kojima se suočava u posljednje vrijeme, kao i mnogi njegovi sugrađani.

Kada stigne u Podgoricu, namjerava da pred zgradom Vlade izvede performans

“Ovim 'hodočašćem' do Pogorice pokazaću da su Pljevlja blizu Podgorici, a koliko je Podgorica daleko od Pljevalja to neka kažu oni koji su privredno, ekonomski i socijalno uništili ovaj grad koji je nekad bio privredno jedan od najbogatijih u Crnoj Gori.

Grad „procvjeta“ samo onda kada su predizborne kampanje, kada se obećava sve i svašta i kada ta euforija prođe, Pljevlja i Pljevljaci nastavljaju da žive u magli i memli, sa svojom mukom i sa svojim problemima”, kaže rezignirano Džanković.

On, koji je pod parolom „Sportom protiv droge“ na biciklu prešao više od 40.000 kilometara, kroz 10 država, već četiri godine je bez posla. Niko u njegovoj šestočlanoj porodici nije zaposlen, a posljedica svega toga je socijalna ugroženost njegove porodice i mnogi problemi koji su vezani za nedostatak osnovnih životnih namirnica i ogrijeva.

Već peti mjesec je bez struje, koja mu je isključena dok je vozio biciklistički megamaraton Pljevlja – Cirih – Lozana. Ovaj sportski entuzijasta godinama traži bilo kakav posao kako bi svojoj porodici obezbijedio socijalni mir.

"Sve što želim je da nađem posao i da svojoj porodici omogućim kakav-takav pristojan život"

Mensur je početkom decembra deset dana štrajkovao glađu ispred zgrade Opštine, kako bi relevantnim institucijama skrenuo pažnju na sve svoje i probleme sugrađana.

Kada stigne u Podgoricu, namjerava da pred zgradom Vlade izvede performans. Sa sobom će, kaže, ponijeti grumen pljevaljskog uglja, koji simbolizuje snagu sjevera Crne Gore, kao i svijeću koja je simbol svih onih koji nemaju da plate struju i koji su ne svojom krivicom prinuđeni da žive u mraku.

„Dolaskom u Podgoricu znam da neću riješiti svoje probleme, ne očekujem da će me iko od nadležnih pozvati i primiti, ali ne mogu ni da sjedim skrštenih ruku. Sit sam svakakvih obećanja i nemam razloga da vjerujem bilo kome.

Sve što želim je da nađem posao i da svojoj porodici omogućim kakav-takav pristojan život. Ne tražim ni sevap ni milostinju, ali nema više razloga da vjerujem državnim institucijama čiji je posao da pomažu i rješavaju ovakve i slične probleme”, kaže Džanković.

Morao da proda i bicikle

Da bi kako-tako izdržavao porodicu, Mensur je bio prinuđen da proda svoja dva bicikla kojima je prošao tolike maratone u borbi protiv narkomanije i tako promovisao svoj grad i državu Crnu Goru.

"Žalosno je da veliki broj Pljevljaka živi na ivici bijede, a da državne institucije nemaju rješenje"

„Ovaj grad je privredno – mrtav. U zadnjih 15 godina prodalo se ili 'privatizovalo' više od 15 firmi. Ne zna se tačan broj radnika koji je završio na Birou za zapošljavanje i koji su takve životne dobi da ne mogu nigdje naći posao.

Veliki je broj mojih sugrađana koji svaku zimu dočekuju sa zebnjom, mnogi nemaju novac da izmiruju obaveze, da nabave ogrijev i tako dolaze u situaciju da im se isključuje struja.

Žalosno je da veliki broj Pljevljaka živi na ivici bijede, a da državne institucije nemaju rješenje za ovakve i slične slučajeve kojih nije mali broj u gradu pod Golubinjom”, kaže Mensur.

Bonus video: