Merlinu 107.000 eura za novogodišnju svirku

Dočeci na otvorenom koštali Budvu, Tivat i Bar više od 600.000 eura, najviše izdvojeno za honorare muzičara, popularni Sarajlija prošao najbolje
6147 pregleda 13 komentar(a)
Sa nastupa Dina Merlina u Budvi, Foto: Dinomerlin.com
Sa nastupa Dina Merlina u Budvi, Foto: Dinomerlin.com
Ažurirano: 21.01.2019. 07:41h

Više od 600.000 eura koštala je organizacija proslave Nove godine u Budvi, Baru i Tivtu, a najviše novca iz gradskih kasa otišlo je na honorare pjevača.

“Vijestima” je potvrđeno da je višednevno slavlje u Budvi koštalo 350.000 eura, a da je najbolje prošao Dino Merlin kome je isplaćeno 107.000 eura za koncert u novogodišnjoj noći podno zidina Starog grada.

Riječ je o uobičajenom honoraru kada je riječ o glavnim zvijezdama novogodišnjeg dočeka na otvorenom u Budvi, jer su toliko naplaćivali mnogi, počev od Svetlane Ražnatovićprije gotovo deceniju i po, potom Lepe Brene, Džibonija, Bijelog dugmeta i Zdravka Čolića.

Prema saznanjima “Vijesti”, pjevačica Marija Šerifović i folk veteran Halid Bešlić dobili su po 20.000 eura za nastupe 29. decembra.

Dan prije, nastupio je Beogradski sindikat za navodno oko 10.000 eura. Nastup poznatih svjestkih di-džejeva Buraka Yetera i Darrena Emersona koštao je 28.000 eura, hrvatski sastav Akademija 2.000, Partibrejkersi 16.000 i Van Gog 15.000 eura.

Ostatak novca potrošen je za organizaciju višednevnih dešavanja, odnosno tehničku podršku, a organizatori tvrde da je bilo nekoliko desetina hiljada posjetilaca.

Opština Budva je za doček na otvorenom izdvojila 75.000 eura, a Turistička organizacija metropole turizma 275.000.

Višednevni novogodišnji program na otvorenom u Tivtu koštao je oko 140.000 eura, a troškovi su ostali u okviru predviđenog budžeta, kazala je “Vijestima“ direktorica Turističke organizacije Gabrijela Glavočić.

Ona nije željela da javno govori o visini honorara koji su isplaćeni glavnim zvijezdama – Željku Joksimoviću i Lepoj Breni.

“To ne bi bilo korektno iz razloga našeg vrlo dobrog poslovnog odnosa sa niima jer njihove cijene nastupa za Tivat i neke druge gradove sigurno nisu iste“.

Tokom nekoliko dana, publika je na Pinima mogla vidjeti vrlo raznovrstan program - od moderne interpretacije klasične muzike u izvođenju poznate hrvatske čelistkinje Ane Rucner, preko dječjih pjesama u interpretaciji Leontine, Minje Subotei Tijane Dapčević, pop-muzike Borisa Novkovića, tribut benda čuvene švedske Abbe i disko hitova iz osamdesetih u izvođenju splitskog sastava The Gents, do nastupa glavnih zvijezda - Željka Joksimovića u novogodišnjoj noći i Lepe Brene 1. januara.

U TO Tivat ističu da su vrlo zadovoljni brojem gostiju. Ranije su saopštili da je Novu godinu na Pinima uz Željka Joksimovića dočekalo oko 10.000 ljudi. Noć kasnije, kada je nastupila Lepa Brena, bilo je najmanje duplo više posjetilaca, pa je Tivat 1. januara uveče iskusio jednu od najvećih gužvi ikada.

“Iako još pristižu neke fakture, očekujem da ćemo ostati u okvirima za to planiranog budžeta od ukupno oko 140.000 eura. TO Tivat je... izdvojila 70.000, Opština 35.000, a ostatak članovi Udruženja ugostitelja Tivta koji su naši partneri u ovom projektu“, kazala je Glavočić.

Prema saznanjima “Vijesti”, za višednevni program na trgu Vladimira i Kosare u Baru je potrošeno između 110-115.000 eura, najviše za honorare muzičara.

Plavi orkestar navodno je formalno održao besplatan koncert 1. januara jer su honorar dobili prošle godine, kada je nastup prekinut na samom početku zbog nezapamćenog nevremene.

“Nastup Sergeja Ćetkovića 31. decembra koštao je 25.000 eura, a koncert Aca Pejovića dan ranije - 14.000 eura. Koliko je tačno sve koštalo, ne bih mogao reći bez uvida u analitičku karticu, zbog čega ne bih želio da spekulišem”, kazao je “Vijestima” direktor Turističke organizacije Bar Emil Kukalj.

On je naveo da u ceh spadaju prije svega troškovi za binu i razglas, zvođački honorari domačih muzičara - Perpera, benda Akademia, hora Antivari Musica i Dina Beharovića iz Bara, izvođenje brojnih dječjih programa i predstava, postavljanje i opremanje štandova, ukrašavanje trga...

Računica Poreske - muzičarima isplaćeno 800.000 eura

Imajući u vidu da su ugovori zaštićeni, odnosno da su muzičke zvijezde tražile da se cifre ne objavljuju, tačne iznose znaju u Poreskoj upravi.

Zvanično je objavljeno da su opštine i privatni ugostitelji tokom novogodišnjih proslava isplatili 800.000 eura na ime honorara muzičkim zvijezdama.

Saopšteno je da je država na ime poreza naplatila više od 100.000 eura.

U brojnim hotelima i restoranima nastupile su brojne folk zvijezde, uglavnom iz Srbije.

Bonus video: