Mihajlović: Građani moraju da poštuju zakon, ali i da budu zaštićeni

Mihajlović: Povrijeđeno mi je ne samo pravo na imovinu zbog nezakonitog rada nadležnih državnih organa, nego i pravo na pravično suđenje
119 pregleda 5 komentar(a)
Božidar Mihajlović, Foto: Boris Pejović
Božidar Mihajlović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.03.2018. 19:09h

Profesor Ekonomskog fakulteta Božidar Mihajlović rekao je da on kao građanin 16 godina vodi sudski spor, jer je samo na nekoliko metara od ulaznih vrata njegove kuće podignuta stambena zgrada.

On je to naveo, reagujući na tekst “Božov pogled vrijedan 120 000 eura”, objavljen 25. marta u “Vijestima”.

“Iznenađen tolikom važnošću jednog višegodišnjeg spora građanina sa državnom administracijom, a u cilju objektivnog i potpunog informisanja javnosti, saopštavam neke osnovne činjenice, koje nijesu bile dovoljno zastupljene u navedenom tekstu.

Po saznanju, 2001, da se na susjednom placu planira gradnja stambene zgrade, protivno važećem DUP-u, pokušao sam da preduprijedim gradnju obraćanjem nadležnim organima Opštine i države, ali bezuspješno. Tek pošto mi navedeno, u više navrata nije uspjelo, a da bih se zaštitio, pokrenuo sam sudski spor, koji traje više od 16 godina. Podsjećam da je tadašnje nadležno ministarstvo za građenje izdalo dozvolu za gradnju stambene zgrade, iako je po važećem DUP-u bila predviđena porodična kuća, pa je ta dozvola poništena od strane nadležnog suda. Isto tako, shodno odluci Ustavnog suda, građevinski inspektor je bio zabranio radove na izgradnji započetog objekta, ali je gradnja nastavljena i, u relativno kratkom roku, zgrada je završena i useljena.

Susjedna zgrada je podignuta na svega nekoliko metara od ulaznih vrata mojeg porodičnog stambenog objekta, pa je isti zbog niza negativnih posljedica (ne samo pogleda) značajno izgubio na vrijednosti, a dovedena je u pitanje i sigurnost stanovanja, što su pokazali i nalazi vještaka.

Za izgradnju moje porodične kuće, od nadležnog organa lokalne uprave, pribavio sam, na osnovu projekta, građevinsku dozvolu u kojoj je, između ostalog, konstatovano da sam uplatio naknade: za zemljište, komunalije, priključke za vodu, struju i druge predviđene naknade. Sva prethodno navedena, kao i sva druga tražena dokumenta, su više puta bila dostupna nadležnim sudovima u ranijim postupcima, kada je konstatovana njihova ispravnost. Stoga je nesporno da je moj porodični stambeni objekat izgrađen u svemu prema tadašnjem DUP-u i propisima o planiranju i građenju objekata, a što je takođe konstatovano i u nalazu ovlašćenog vještaka.

Preko medija više se neću baviti ovim problemom, jer je u prošlosti bio predmetom različitog, najčešće ciljno usmjeravanog, interesovanja. Ovaj problem je u mojoj porodici stekao gotovo „punoljetstvo“, pri čemu mi je povrijeđeno, ne samo pravo na imovinu zbog nezakonitog rada nadležnih državnih organa i organa lokalne uprave, nego i pravo na pravično suđenje, odnosno suđenje u razumnom roku, jer ono traje vise od 16 godina. I pored svega navedenog, vjerujem da će nadležni sudski organi predmetni postupak okončati u najskorijem roku. Moj lični stav je da svaki građanin treba i mora da izvršava svoje zakonske obaveze, ali isto tako i da bude zaštićen u ostvarenju svojih prava, pa sam se tako i ponašao u konkretnom slučaju,” naveo je profesor Božo Mihajlović u reagovanju dostavljenom “Vijestima”.

Bonus video: