Mijajlović na sudu ronio u mutnom

Advokat kazao da je Mijajlović dobio hitan poziv iz MUP-a da roni, a iz tog resora tvrde da ga u utorak nijesu zvali
153 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2015. 18:50h

Direktor Regionalnog centra iz Bijele (RCUD) Veselin Mijajlović obmanuo je Osnovni sud u Herceg Novom da ne može da prisustvuje ročištu, zbog, navodno, hitnog poziva iz MUP-a.

Rasprava na kojoj je prekjuče trebalo da bude saslušan direktor Vladinog RCUD-a nije održana, jer se on nije pojavio pred sutkinjom Aleksandrom Krivokapić-Kuhar, uprkos ranijem obećanju da će prisustvovati ročištu. RCUD je tužen zbog neisplaćenog dijela zarade.

“Gospodin Mijajlović je krenuo je jutros da uredno pristupi na ročište, ali je u međuvremenu imao hitan poziv iz MUP-a za neku intervenciju“, kazala je advokatica Biljana Perović koja zastupa RCUD.

Iz MUP-a je, međutim, “Vijestima“ zvanično potvrđeno da oni na dan suđenja uopšte nisu zvali Mijajlovića, već da je on iznenada pozvao njih.

“Direktorat za vanredne situacije MUP-a uputio je 16. oktobra 2015. godine zahtjev RCUD-u za pretragu terena i evanutalno uklanjanje pronađenih neeksplodiranih ubojnih sredstava koje je u moru primijetio građanin. Od RCUD je traženo da MUP blagovremeno obavijeste o tome kada će akciju realizovati. RCUD je 20. oktobra, u telefonskom razgovoru, obavijestio Direktorat da će oni tog dana, zbog dobrih vremenskih prilika, postupiti po zahtjevu koji smo proslijedili 16. oktobra”, odgovoreno je “Vijestima” iz Službe za odnose sa javnoščću MUP-a.

Iako trenutno zbog obilnih padavina i jakog juga, koji su proteklih dana zamutili more, uslovi za ronjenje nisu povoljni, RCUD je prekjuče, putem agencije “Prisma”, medije obavijestio da je “cjelokupni tim ronilaca na zahtjev Direktorata za vanredne situacije, počeo akciju vađenja zaostalih eksplozivnih sredstava između rta Platamuna i uvale Trsteno”.

Pouzdani izvor “Vijesti” blizak Direktoratu tvrdi da je Mijajlović prekjuče oko 11 časova telefonom pozvao čelnike tog organa i tražio da odmah krene u akciju, iako je to od njega traženo još prošle sedmice.

Dvojice bivših ronilaca i deminera, Dalibor Todorović i Veselin Dubljević tužili su RCUD zbog neisplaćenog dijela zarade.

Oni tužbom traže oko 7.000 eura, jer tvrde da su zakinuti prilikom isplate dnevnica za posao podvodnog deminiranja rijeka i jezera u blizini bugarskog grada Čelopečeno.

Za 30 dana, u novembru 2011. godine, 12 ronilaca RCUD-a sa površine od oko 220 hiljada kvadrata uklonilo je oko tri tone eksploziva i municije.

Posao vrijedan 408.440 dolara finansirala je američka Vlada.

RCUD je kompletan iznos naplatio zaključno sa septembrom 2014, ali, prema tvrdnjama Todorovića i Dubljevića, Mijajlović roniocima nije isplatio kompletan iznos dnevnica, koje su iznosile 700 eura.

Tvrde i da je RCUD isplaćene dnevnice knjižio kao “putni troškovi”, a ne naknada za rad, čime je država ostala uskraćena za poreze i doprinose.

Mijajlović ni krajem avgusta nije bio u sudnici, jer mu, kako je pismeno odgovorio, nije bilo jasno o kojim bi sve “stavkama“ trebalo da se izjasni

Sutkinja Kuhar ranije je donijela rješenje kojim je naložila firmi da vještaku finansijske struke da na uvid traženu dokumentaciju.

Mijajlović ni krajem avgusta nije bio u sudnici, jer mu, kako je pismeno odgovorio, nije bilo jasno o kojim bi sve “stavkama“ trebalo da se izjasni.

Novo ročište zakazano je za 26. novembar.

Direktoru navodno stigao poziv nakon što je sreo novinara

Nakon što je sutkinja prekjuče formalno zaključila ročište, pravnik RCUD-a Veselin Rebić obratio se novinaru “Vijesti” pitanjem “zašto je javnost zainteresovana baš za ovo suđenje”.

“Jeste da je RCUD javna ustanova, ali se protiv države vode i brojni drugi sporovi, pa ne vidim zašto su javnost i mediji toliko zainteresovani baš za ovaj slučaj”.

Todorovićev i Dubljevićev advokat Perko Gluščević konstatovao je da je “indikativno da je navodni poziv Mijajloviću iz MUP-a koji ga je spriječio da dođe na ročište, uslijedio nakon što je on sreo novinara “Vijesti” pred sudom”.

Bonus video: