Mijajlović predao Konjevića sudu

14 komentar(a)
ronioci, Foto: Arhiva Vijesti
ronioci, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.02.2015. 20:59h

Regionalni centar za obuku ronilaca (RCUD) iz Bijele tužila je Privrednom sudu Vladu, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova MUP, zbog duga od 160.000 eura.

RCUD, koji vodi bivši policijski funkcioner Veselin Mijajlović, tvrdi da im MUP duguje novac za vađenje utopljenika i pomoć civilnom stanovištvu u poplavama i to po 40.000 od 2010. godine do kraja 2014.

U RCUD smatraju da im novac pripada na osnovu Ugovora o stručno-tehničkoj i poslovnoj saradnji, koji su 2009. potpisali sa tadašnjim ministrom MUP-a Jusufom Kalamperovićem.

Veselin Mijajlović

Drugačiji tretman RCUD, koji je Vlada osnovala 2002, ima od bivšeg ministra MUP-a Ivana Brajovića koji od 2010. nije centru isplaćivao godišnju naknadu, dok je aktuelni ministar Raško Konjević otišao korak dalje i obavijestio Mijajlovića da njegov resor raskida ugovor sa roniocima.

Konjević je kao razloge za raskid ugovora naveo "ograničena budžetska sredstva opredijeljena za Direktorat za vanredne situacije za 2014. godinu“, kao i skoro donošenje novih zakonskih propisa kojima će se urediti oblast ronjenja, pružanja pomoći, spasavanja i obuke ronilaca.

Ključni razlog za raskid ugovora je, što je Konjević posebno istakao, "visina ugovorenog godišnjeg iznosa finansijskih sredstava za sprovođenje aktivnosti za koje je RCUD osnovan, a za koje su predviđena budžetska sredstva za 2014“.

Raško Konjević

Bez obzira na ovakav stav ministra, menadžment RCUD insistira na naplati novca. Advokat RCUD Branko Bulatović u tužbi tvrdi da MUP nije izvršio svoje obaveze, iako je “tužilac svoje izvršavao profesionalno, odgovorno i u potpunosti u skladu sa ugovorom”.

"Tuženi kao razloge za raskid ugovora navodi formalne činjenice koje se odnose na rad tuženog (RCUD) u 2014, a koji apsolutno ne mogu biti razlozi za neizvršenje ugovorenih obaveza i djelovati retroaktivno i odnositi se na neizvršene obaveze”, stoji u tužbi RCUD protiv Ministarstva.

Kriju izvještaje o radu, a prijeti im i skoro gašenje

Upravni odbor RCUD, na čijem čelu je Dragan Janković, odbio je da ministru unutrašnjih poslova pokaže izvještaj o radu, koji im je Konjević tražio. UO je dao saglasnost na podizanje tužbe protiv MUP-a ukoliko se u međuvremenu sa njima ne postigne dogovor.

Prema nezvaničnim informacijama, RCUD će biti ukinut zbog prestanka pravnog osnova za funkcionisanje i nagomilanih dugova.

Isti izvori tvrde da će Mijajlović uz podršku Konjevićevog partijsklog kolege, potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića RCUD zamijeniti novim privrednim društvom u državnom vlasništvu, koje će se zvati Regionalni ronilački centar Bijela.

Bonus video: