Milenka želi da radi, ne pita kolika je plata

"Posao nije težak ako se radi redovno i odgovorno, bez obzira što nas je četvoro"
77 pregleda 1 komentar(a)
milenka šamšal, Foto: Obrad Pješivac
milenka šamšal, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 19.10.2017. 20:00h

Milenka Šamšal iz Pitomina kod Žabljaka prva je žena - radnica gradske čistoće u gradu pod Durmitorom.

Priča da je njen angažman kod mnogih izazivao pažnju i nevjericu, ali i razgovore - bez ironije i zlurodasti.

“Ljetos sam se preko Biroa rada javila za posao za akciju 'Neka bude čisto' i saznala sam da ima teškoća u realizaciji projekta jer niko neće da radi. Nije me to začudilo jer sam primijetila, tokom proteklih godina koliko sam udata na Žabljaku, da žena nema na sličnim poslovima. A u rodnom Nikšiću to je sasvim normalno. Mnogo je žena angažovano na održavanju čistoće, najviše u gradskom zelenilu. Među njima i moja majka. Njena plata me podigla i školovala i za mene je to sasvim prirodno”, kaže za “Vijesti” Milenka, po zanimanju frizerka koja se tim zanatom nikada nije bavila.

Ona priča da od ponedjeljka svakodnevno patrolira žabljačkim ulicama zajedno sa suprugom Neđeljkom, dugogodišnjim radnikom gradske čistoće za čiji rad Žabljačani imaju samo riječi hvale.

“Posao nije težak, ako se redovno i odgovorno obavlja, bez obzira što nas je samo nas četvoro. Dobre smo kolege i uvijek se lako dogovorimo. Tako je i kada su u pitanju kolege angažovane na odvozu kontejnera sa smećem. Najvažnije je da se posao ne zapušta”.

Milenka kaže da je sa preduzećem zaključila ugovor o radu na tri mjeseca i da za platu nije pitala. Ističe da da ima volju da radi, a plata neka bude “koliko je po pravilniku”.

Direktor preduzeća “Komunalno i vodovod“ Radovan Bošković kaže da je Milenkin ljetošnji rad u kampanji “Neka bude čisto” bio preporuka da je zaposle.

Fali joj cvijeća, iako bi imala više posla

Milenka kaže da bi voljela da ljeti bude više cvijeća u turističkom centru.

“Znam da bi mi to zadalo više posla, ali bih se sa zadovoljstvom posvetila njegovanju. Vidim po gradu i žardinjera. U njima zemlja i smeće, a tako malo treba da tu bude cvijeće koje bi ukrašavalo grad. Nije dovoljno da uređujemo svoja dvorišta već treba ponešto uraditi i na javnim površinama”. Apeluje na sugrađane i turiste da smeće odlažu u kontejnere, umjesto što ga često ostavljaju gdje im je najlakše.

Bonus video: