Miličkovići tvrde da vode računa o medvjedićima: Omalovažavaju nas oni koji kritikuju iz fotelja

Naše imanje je već skoro dva mjeseca blokirano za posjetioce i to sve zarad spašavanja ovih medvjeda i pomoći, kako njima tako i državnim institucijama, da zajednički riješimo problem i preselimo medvjede na mjesto koje je specijalizovano za njih
133 pregleda 0 komentar(a)
Miljan Miličković, medvjedi, Foto: Privatna arhiva
Miljan Miličković, medvjedi, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 09.05.2017. 06:48h

Povodom teksta "Medvjedi, zbog bezumlja, postali tužna priča zaštite prirode CG", objavljenog na portalu "Vijesti” 8. maja, reagovao je Miljan Miličković, vlasnik Prihvatilišta za životinje u Podgorici.

U reagovanju se navodi:

"Prvenstveno bih istakao da ovo nije centar za podivljavanje mrkih medvjeda, već porodično imanje koje je jedino u Crnoj Gori prihvatilo obavezu da u saradnji sa državnim institucijama medvjede pazi do njihovog odlaska u neki od specijalizovanih centara za te vrste divljači. Mi se već 12 godina porodično i iz ljubavi bavimo spašavanjem životinja na svom privatnom imanju u Piperima.

Naše imanje je već skoro dva mjeseca blokirano za posjetioce i to sve zarad spašavanja ovih medvjeda i pomoći, kako njima tako i državnim institucijama, da zajednički riješimo problem i preselimo medvjede na mjesto koje je specijalizovano za njih.

Pristup medvjedima pored volontera (na fotografijama) koji ih paze, njeguju i hrane, imaju veterinari koji ih pregledaju, vode njihovo zdravstveno stanje i mali dio novinara koji je zadužen da izvjestava javnost o stanju na terenu. To je negdje i jedini način na koji možemo pokazati stvarno stanje nakon svih prozivki od strane organizacija koje se iz kancelarije bave spasavanjem životinja.

NVO CZIP na čelu sa Darkom Saveljićem i ostalim kolektivom, od samog starta minira naše imanje i omalovažava naš humani rad, iako su u više navrata posljednjih godina odbili da nam pomognu makar savjetima u spasavanju ugroženih vrsta ptica i drugih životinja.

S obzirom na to da se negdje ljudski gledano bavimo istim poslom, oni iz kancelarije a mi u praksi i na licu mjesta, javno bih pozvao državnu inspekciju kojoj je ova oblast nadležnost da pristupe provjeri kako našeg, tako i njihovog žiro-računa i provjere da li novac koji stranci doniraju godinama unazad ide u svrhe pomoći životinjama ili je to samo prazna priča i magla za ljude koji su naivni i vjeruju priči velikih humanista iz fotelje i kancelarije", navodi se u reagovanju koje je potpisao vlasnik Prihvatilišta za životinje u Podgorici.

Bonus video: