Milijarde prepuštene maherima privatizacije

Pozitivno mišljenje Savjeta dobiće Hotel “Belvi” za više od 80.000 kvadrata, “Vila Oliva” - Petrovac za oko 11.000
0 komentar(a)
velizar kaluđerović, Foto: Arhiva "Vijesti"
velizar kaluđerović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.02.2012. 10:48h

Poslanik Socijalističke narodne parije (SNP) Velizar Kaluđerović ocijenio je da Vlada demonstrira skandalozno neodgovoran odnos prema zaštiti državnog zemljišta, vrijednog na stotine miliona eura.

Kaluđerović je upozorio da Vlada, suprotno Zakonu o svojinsko-pravnim odnosima, ne čini ništa da privatizovano državna imovina, za koju nije plaćena tržišna cijena, ostane u vlasništvu države.

“Naprotiv, moglo bi se zaključiti da Vlada gotovo navija da više desetina miliona kvadrata zemlje, čija se vrijednost mjeri stotinama miliona eura, pa i milijardama, ostanu u privatnom vlasništvu pojedinaca, koji su dobitnici u procesu najveće pljačkaške privatizacije, a koji su bliski vrhu vlasti. Kako inače objasniti da se ovo zemljište ne može uknjižiti kao privatno vlasništvo bez mišljenja Savjeta za privatizaciju, ili u slučaj stečaja bez mišljenja nadležnog suda, a da se to u praksi ipak dešava bez adekvatne reakcije Vlade.

Zar na neodgovornost Vlade ne upućuje i frapantna činjenica da u odluci Vlade u djelokrugu rada i sastavu Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte nema ni slova o tome da je upravo ovaj Savjet nadležan da daje mišljenje da li je za zemljište koje je bilo predmet privatizacije plaćena tržišna cijena ili nije.

Dakle, ni riječi o radu Savjeta, od čijeg mišljenja zavisi da li će stotine miliona vrijedna imovina ostati državna, ili imovina pojedinaca bliskih porodici Đukanović”, kazao je Kaluđerović “Vijestima”.

Stečajna uprava nedavno je objavila tender za prodaju imovine preduzeća, s početnom cijenom od 257,8 miliona eura

Privatizacija ulcinjske “Solane” dobar je primjer problema o kojem Kaluđerović govori. Naime, da bi, nakon privatizacije, na svoje ime uknjižio 15 miliona kvadratnih metara zemljišta, novi vlasnik bi, shodno Zakonu, trebalo da dobije saglasnost suda da je platio tržišnu cijenu, jer je “Solana” u stečaju.

Kaluđerović je pojasnio da Veselin Barović, naravno, ima pravo da koristi zemljište koje pripada “Solani” i pravo preče kupovine, ali da zemljište ne može uknjižiti na svoje ime - samim tim ni prodati, bez saglasnosti suda da je plaćena tržišna cijena prilikom privatizacije.

Stečajna uprava nedavno je objavila tender za prodaju imovine preduzeća, s početnom cijenom od 257,8 miliona eura, ali zainteresovanih za kupovinu nije bilo.

Kaluđerović sumnja da je stečaj u “Solani” uveden sa ciljem da se dođe do “famoznog papira” da je za tih 15 miliona kvadrata zemlje plaćena tržišna cijena i da samim tim pripada Baroviću, a ne državi.

“Ipak bi preveliki zalogaj bio da takav papir da Savjet za privatizaciju, u čijem je sastavu pola Vlade, a kojim rukovodi premijer. SNP poziva Vladu da hitno uspostavi odnos pune odgovornosti prema ovom pitanju od izuzetnog vitalnog državnog interesa i obezvrijedi da se u odgovarajućem postupku ponište sve uknjižbe na nove privatne vlasnike na zemljištu za koje nije plaćena tržišna cijena u procesu privatizacije”, kazao je Kaluđerović.

On smatra da je simptomatično što je Igor Lukšić na posljednjem premijerskom satu u decembru prošle godine izbjegao da se izjasni ko je vlasnik 15 miliona kvadrata zemlje ulcinjske “Solane”, koja je, zajedno sa ostalom imovinom tog privatizovanog preduzeća, ponuđena na prodaju.

“Poštovanje ili nepoštovanje Zakona o svojinsko-pravnim odnosima opredijeliće i sudbinu i miliona kvadrata zemlje Rudnika uglja Pljevlja, Elektroprivrede, Jugopetrola, KAP-a, AD "Bajo Pivljanin" Plužine, HM "Durmitor" Žabljak, "Montepranzo" Tivat, Kooperacije DOO Podgorica kao i desetina metara kvadratnih zemlje oko hotela na crnogorskom primorju”, smatra Kaluđerović.

Tržišno plaćeno više od 100.000 metara kvadratnih

U odgovoru na poslaničko pitanje, Kaluđeroviću je saopšteno da su Savjetu za privatizaciju dostavljena četiri obrađena zahtjeva za izdavanje pozitivnog mišljenja - da je prilikom privatizacije plaćena tržišna cijena.

Pozitivno mišljenje Savjeta, po svemu sudeći, dobiće Hotel “Belvi” u Bečićima za više od 80.000 metara kvadratnih, HTP “Vila Oliva” - Petrovac za oko 11.000, “Bajo Pivljanin” za nenavedenu kvadraturu i “Higijena” - Podgorica za više od 12.500 metara kvadratnih.

U toku je postupak i za desetine drugih preduzeća. Kaluđerović je kazao da je poslaničko pitanje postavio znajući kako je tekla privatizacija u Crnoj Gori, aludirajući da su bivša državna preduzeća prodavana često i pod veoma sumnjivim okolnostima.

Zakon jasan

Tvrdnju da se Vlada neodgovorno odnosi prema državnom zemljištu, Kaluđerović je potkrijepio odredbama Zakona o svojinsko-pravnim odnosima.

“Izuzetno, zemljište za koje u postupku privatizacije ili stečaja nije plaćena tržišna naknada ostaje u svojini države na kojem vlasnici objekta imaju pravo preče kupovine, ili pravo prečeg zakupa...

Mišljenje da je plaćena tržišna naknada... u postupku privatizacije daje organ nadležan za poslove privatizacije, a u postupku stečaja nadležni Privredni sud”, piše u članu 419.

U sljedećem se navodi: “Vlasnik koji je pravo svojine na objektu stekao u postupku privatizacije ili stečaja dužan je, uz zahtjev za upis pravasvojine u katastar nepokretnosti, da priloži mišljenje iz člana 419”. Zakon je usvoje dvotrećinskom većinom, a Kaluđerović je kazao da je SNP svoju podršku uslovio time da se dva pomenuta člana nađu u tom pravnom aktu.

Bonus video: