Miljanić: Moj brat je u zatvoru oslijepio jer mu nisu dozvolili liječenje

"Državni tužilac i Apelacioni sud su ocijenili da moj brat treba da ostane u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva. To što je slijep njima nije ništa značilo", kaže Tanja Miljanić
153 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Savo Prelević
ZIKS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.11.2011. 20:03h

Tanja Miljanić iz Banjana, sestra pritvorenika u Istražnom zatvoru u ZIKS-u Rada Miljanića, tvrdi da je njen brat ostao bez vida u zatvoru i da mu nije omogućeno da se liječi.

Ona tvrdi da je njenom bratu, okrivljenom u krivičnom predmetu pred Višim sudom u Podgorici, određen pritvor prije dvije godine.

"On je tada naglo počeo da gubi vid i konzilijarno je pregledan u Kliničkom centru u Podgorici pa mu je, zbog kranje lošeg zdravstvenog stanja, predložena hitna operacija u Beogradu.

Moj brat je bio pušten na slobodu i time mu je omogućeno da izvrši prvu operaciju", kazala je Miljanić, napominjući da je njemu potrebno još hirurških intervencija. Ona je rekla da je, po žalbi Višeg državnog tužioca, Apelacioni sud ukinuo tu odluku

Zbog urgentne potrebe operacije, on je hirurški zbrinut na klinici u Beogradu 8. decembra prošle godine, zahvaljujući ljudskom i profesionalnom razumijevanju članova krivičnog vanpretresnog vijeća Višeg suda u Podgorici, jer nije postojala opasnost od bjekstva, budući je već tada bio potpuno slijep.

Moj brat je bio pušten na slobodu i time mu je omogućeno da izvrši prvu operaciju", kazala je Miljanić, napominjući da je njemu potrebno još hirurških intervencija.

Ona je rekla da je, po žalbi Višeg državnog tužioca, Apelacioni sud ukinuo tu odluku.

"Apelacioni sud je, isto kao tužilac, time pokazao odsustvo osjećanja za težinu zdravstvenog stanja mog brata.

Tragikomično obrazloženje presude: Opasnost od bjekstva

Da apsurd bude veći, Državni tužilac i Apelacioni sud su ocijenili da on treba da ostane u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva.

To što je on slijep njima nije ništa značilo.

Vanpretresno vijeće ponovo je donijelo odluku da moj brat bude na slobodi, kako bi mu se omogućilo da pokuša operacijama vratiti vid i sebe u normalan život ali se tužilac žalio, Apelacioni sud donio istu odluku i Vijeće logično više nije imalo izbora", kazala je Miljanić naglašavajući da porodicu "posebno pogađa" to što je sudija Višeg suda u Podgorici, Valentina Pavličić, njenom bratu odredila pritvor.

Moj brat je štrajkovao 25 dana, a da se niko nije okrenuo na njega. Nijedna molba i nijedan argument mojeg brata i naše porodice nije uvažen", kazala je Miljanić

Miljanić je rekla da je njen brat zbog nemogućnosti da se liječi dva puta štrajkovao glađu.

"Prvi put je štrajkovao pet dana, kada je praktično obmanut, s obzirom da mu je načelnik Istražnog zatvora obećao da će mu ukoliko prekine štrajk omogućiti prevoz do Beograda radi operacije, što nije učinjeno.

Nakon toga štrajkovao je 25 dana, a da se niko nije okrenuo na njega, kao da ne postoji. Nijedna molba i nijedan argument mojeg brata i naše porodice nije uvažen", kazala je Miljanić.

U ZIKS-u je "Vijestima" rečeno da oni nijesu nadležni za slučaj Rada Miljanića, već da je to u nadležnosti Višeg suda.

Bonus video: