Milošević: Ko ne može ovako, neka batali poljoprivredu

Uslov je, kako je naveo, da poljoprivrednik može da pruži zalogu u vidu zemlje, štale ili objekta, te da nije potrebno da to bude kuća u gradu
8 komentar(a)
Tarzan Milošević, Foto: Beća Čoković
Tarzan Milošević, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 03.06.2012. 15:27h

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević rekao je u subotu, prisustvujući prezentaciji mjera za podsticaj razvoja poljoprivrede u Bijelom Polju, da je uređeno da premije za krupnu stoku budu veće za 5, ovce i koze jedan, tov junadi 10 eura po grlu i isto toliko po hektaru za zasijane površine.

On je istakao da je podrška mljekarskom sektoru u vezi s premijama ostala na istom nivou, te da je poljoprivredni sektor na sjeveru u dosta teškom položaju.

"Očekujem, i pored toga, da podrška države u ovom dijelu bude izdašnija i da se izborimo za veći budžet. Nesporno je da će oni koji budu samo čekali na podršku države napraviti malo ili ništa. Važno je iskoristiti kreditnu liniju koja je u iznosu od 30 do 50 miliona eura. Ona je dostupna svima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i prerađivačkim kapacitetima" kazao je Milošević.

Tender za prodaju "Zore" biće raspisan do kraja naredne sedmice, gdje imamo tri zainteresovane i ozbiljne firme"

Uslov je, kako je naveo, da poljoprivrednik može da pruži zalogu u vidu zemlje, štale ili objekta, te da nije potrebno da to bude kuća u gradu.

"Narednih dana ćemo se izboriti da kolateral može da bude i stoka i da se dobije kredit na sedam godina, sa grejs periodom od dvije godine. Kompletan iznos kamate plaća Ministarstvo poljoprivrede. Ako neko nije u stanju da radi na ovaj način, onda je najbolje da se ne bavi ovim poslom" poručio je Milošević.

Ministar je pomenuo i projekat Midas, koji je imao realizaciju i na području bjelopoljske opštine, gdje je bilo, kako je rekao, svega 69 zahtjeva, od čega je 34 pozitivno riješeno i isplaćeno 890.000 eura.Polovinu ulaganja subvencionira država.

Rekao je da je riješen otkup mesa, zahvaljujući kompaniji "Mesopromet", te da postoje otvoreni problemi u mljekarama - beranskoj "Zori" i bjelopoljskoj "Krismi".

"Tender za prodaju "Zore" biće raspisan do kraja naredne sedmice, gdje imamo tri zainteresovane i ozbiljne firme. Ostalo je samo 64.000 eura obaveza prema kooperantima. Da se prodala "Krisma", kako je bilo planirano, naplatila bi se banka a radnici ne bi mogli biti obeštećeni. Ministarstvo je dalo fiducijarno obezbjeđenje na dio opreme i na taj način imamo jedan dio sredstava koji možemo prodajom "Krisme" da dobijemo i prenesemo ga radnicima, čime ćemo riješiti pitanje isplata" naveo je Milošević.

Bonus video: