Minisarstvo o deponijama na Skadarskom jezeru: Mrdak traži, a komunalci čiste

“Važeći Zakon o komualnim djelatnostima ne propisuje na direktan način nadležnost za uklanjanje deponija u nacionalnim parkovima"
4 komentar(a)
Zoran Mrdak, Foto: Boris Pejović
Zoran Mrdak, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.02.2014. 20:15h

Deponije u nacionalnim parkovima u nadležnosti su Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) i komunalnih preduzeća, saopšteno je iz Ministarstva turizma i održivog razvoja.

“Važeći Zakon o komualnim djelatnostima ne propisuje na direktan način nadležnost za uklanjanje deponija u nacionalnim parkovima (zaštićenim područjima), već u praksi to zavisi od mehanizma uspostavljene saradnje između uprave JP NPCG i komunalnog preduzeća opština na čijoj se teritoriji park nalazi”, odgovoreno je “Vijestima” iz resora Branimira Gvozdenovića.

Iz NPCG ranije je saopšteno da nijesu nadležni za deponije u Starom viganju, unutar NP “Skadarsko jezero”. Iz Ministarstva je najavljeno da je novim Predlogom zakona, koji je u skupštinskoj proceduri, precizirano da će komunalna preduzeća morati da sklope ugovore o uklanjanju deponija sa NPCG, na čijem čelu je Zoran Mrdak. Nijesu željeli da komentarišu raniji pokušaj obmane javnosti, ili neznanje Mrdaka, koji je tvrdio da se deponije ne nalaze u granicama NP “Skadarsko jezero”.

Mrdak je u izjavi za “Vijesti”, a potom i reagovanju, pozvavši se na Prostorni plan za područja sa posebnom namjenom i Zakon o nacionalnim parkovima, tvrdio da deponije nijesu unutar parka.

Pomenuti dokumenti, međutim, nedvosmisleno govore da su ogromne deponije nekoliko stotina metara unutar parka, što je decidno potvrdio i sudski vještak za oblast geologije Staniša Ivanović.

Bonus video: