Ministarka Damjanović ne odustaje od projekta: Nastaviću naučni rad u GSI-u

Damjanović ističe da je glavni izazov Crne Gore, kao male naučne zajednice, pridruživanje međunarodnim naučnim krugovima
214 pregleda 7 komentar(a)
Sanja Damjanović, Foto: Savo Prelević
Sanja Damjanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.03.2017. 21:53h

Ministarka nauke Sanja Damjanović nastaviće svoj naučni rad u Centru za istraživanja teških jona u Helmucu (GSI) i tokom ministarskog mandata, prenosi portal Asocijacije njemačkih istraživačkih centara “The Helmholtz Association”.

Na pitanje da će tokom ministarskog mandata moći da nastavi sa istraživanjima, Damjanović je odgovorila da su i crnogorski premijer (Duško Marković) i menadžment GSI prihvatili njenu želju da nastavi svoj naučni rad i tome posveti dio svog vremena.

“Veoma sam zahvalna za njihovo razumijevanje. Drugačije ne bih prihvatila ponudu da budem ministar”, kazala je Damjanović.

Ona smatra da je za poziciju ministra preporučilo međunarodno iskustvo u naučno-istraživačkoj djelatnosti.

Damjanović ističe da je glavni izazov Crne Gore, kao male naučne zajednice, pridruživanje međunarodnim naučnim krugovima.

“Moderna nauka zahtijeva moderne tehnologije, opremu, ali i velike projekte koji se u mnogim oblastima mogu realizovati samo objedinjavanjem resursa više zemalja. Za zemlje u razvoju sa malim sredstvima praktično ne postoji alternativa osim da se pridruže ovakvoj saradnji. Već́ su preduzeti početni koraci da se uspostavi saradnja između postojećih istraživačkih grupa u Crnoj Gori i uglednih međunarodnih institucija, kao što su CERN i EMBL...”, kazala je Damjanović.

Prema njenim riječima, od Njemačke i ostalih razvijenih zemalja može se učiti o važnosti istraživanja i tehnologije za opstanak u modenom svijetu.

Bonus video: