Ministarstvo ćuti o "planu B": Bude li havarija moramo kod komšija

Zbog gašenja JBB, u kome je Vlada prije dvije godine pokrenula stečaj, dvije domaće pomorske kompnaije “Crnogorska plovidba” iz Kotora i “Barska plovidba” nikada nijedan od svoja četiri prekookeanska trgovačka broda na remont i održavanje neće dovesti u svoju državu
125 pregleda 0 komentar(a)
mali dok Bijela, Foto: Siniša Luković
mali dok Bijela, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 03.05.2017. 06:41h

Nakon što je prošle sedmice stečajna uprava Jadranskog brogodrailišta Bijela (JBB) prodala kupcu iz Turske mali plutajući dok, Crna Gora je ostala bez tehničkih mogućnosti da iz mora podigne iole veći brod.

To znači da će zbog bilo kog problema crnogorski brodovi najbliže biti podizani na dokovima u Albaniji ili Hrvatskoj, što predstavlja veliki tehnički i ekonomski problem.

Prodaja malog doka je i sigurnosni i bezbjednosni problem.

Crna Gora više nema nikakav tehnički kapacitet za hitna, odnosno havarijska dokovanja plovila kojima zbog oštećenja podvodnog dijela trupa prijeti potonuće ili se iz njih zbog toga u more izlivaju zauljene tečnosti i druge štetne materije.

Nakon što mali dok napusti Crnu Goru, Mornarica Vojske (VCG) neće moći da zbog redovnog ili havarijskog održavanja podigne iz mora većinu svojih ratnih i pomoćnih brodova.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP) ni nakon mjesec i po nije odgovorilo na pitanje „Vijesti“ da li su saglasni sa situacijom u kojoj se Crna Gora našla, nakon prodaje malog doka JBB stranom kupcu, i činjenicom da država u potpunosti ostaje bez kapaciteta za dokovanje većih plovila.

U Direktoratu za pomorstvo tog resora, na čijem je čelu kapetan Vladan Radonjić, nijesu htjeli da nam odgovore i na pitanja da li će time dodatno biti smanjena sigurnost plovidbve u crnogorskim vodama, te na koji način će država riješiti problem nedostatka kapaciteta za izvođenje havarijskih dokovanja iole većih plovnih objekata na primorju.

Zbog gašenja JBB, u kome je Vlada prije dvije godine pokrenula stečaj, dvije domaće pomorske kompnaije “Crnogorska plovidba” iz Kotora i “Barska plovidba” nikada nijedan od svoja četiri prekookeanska trgovačka broda na remont i održavanje neće dovesti u svoju državu.

“Crnogorska plovidba” je redovan ciklus održavanja i petogodišnjih dokovanja svoje flote već počela u inostranstvu gdje je krajem januara u kineskoj luci Guangzhou remontovala i dokovala svoj prvijenac, brod “Kotor”, a na jesen će to negdje u inostranstvu morati da uradi i njihov drugi brod “Dvadeset prvi maj”.

Prodajom malog doka JBB, bez mogućnosti da budu dokovani u Crnoj Gori ostalo je i šest trajekata “Pomorskog saobraćaja” Kamenari, remorkeri barske firme “Ocean Montenegro”, tegljači bijeljanskog “Boka Pilota”, većina flote hidrograđevinskih plovila kompanije “Yu Briv” iz Kotora, najveći putnički brod u državi “Le Coche d eau” iz Tivta... Mali dok Jadranskog brodogradilišta Bijela, sa pripadajućom opremom, prodat je jedinom ponuđaču, tuskoj kompaniji “Ozata Trasnaclika Sanayi ve Ticaret” po cijeni od 2,1 milion eura.

“Dok 6” kako je njegov zvanični naziv, ima 9.006 bruto tona, dug je 165 i širok 34 metra, a iz mora može podići brodove teške do 10 hiljada tona. Za sopstvene potrebe 1968. godine izgradilo ga je samo brodogradilište Bijela, a posljednjih godina zbog neodržavanja, dok je doveden u tehnički prilično loše stanje.

Na njemu se trenutno remontuje pučinski remorker PR-41 “Orada” Mornarice Vojske Crne Gore koji će, po svemu sudeći, ostati zabilježen kao zadnji brod koji je dokovan u JBB, jer će Turci uskoro preuzeti posljednji od dva bijeljanska plutajuća doka.

Veliki dok JBB je još prošle godine prodat je za 11 miliona eura litvanskoj kompaniji AB Vakaru Laivu Gamykla, i ona bi trebalo uskoro da ga iz Bijele otegli na Baltik.

Brodogradnja uništena, nema dokova

Crna Gora je do prije nepunih deset godina imala ukupno četiri plutajuća doka za remonte drugih plovila – dva u Bijeloj i dva u bivšem vojnom brodogradilištu Arsenal u Tivtu. Odlukama Vlade oba brodogradilišta su uništena, a oko 800 ljudi koji su radili u toj industriji je ostalo bez posla. Pomorska privreda ostavljena je bez mogućnosti da u Crnoj Gori dobije adekvatnu tehničku podršku.

Nakon što mu je Vlada za samo 3,26 miliona eura prodala kompletnu imovinu Arsenala, kanadski milijarder Piter Mank je 2008. i 2009. za ukupno preko 5 miliona eura, prodao dva plutajuća doka iz Tivta. Veliki dok kapaciteta 12 hiljada tona kupila je čuvena njemačka brodogradilišna korporacija „Lurssen Werft“, a mali dok kapaciteta 3.500 tona kupilo je holandsko brodogradilište „Reimerswaal“. Oba tivatska doka i dalje sjajno služe nove vlasnike, s tim što je „Lurssen“ veliki Arsenalov dok posebno uredio.

Bonus video: