Ministarstvo javne uprave svađa NVO?

Grin houm tražio je od MJU spisak organizacija koje su od maja do otvaranje poglavlja 27 u svoje statute upisale i brigu o životnoj sredini. Veliki broj organizacija negira da je to učinilo
1136 pregleda 0 komentar(a)
Suzana Pribilović, Foto: Boris Pejović
Suzana Pribilović, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo javne uprave (MJU) unijelo je pometnju među organizacije civilnog sektora, pošto su jednoj od njih dostavili spisak pedesetak NVO, koje su, navodno, u posljednjih nekoliko mjeseci mijenjale statut kako bi se u budućnosti, po otvaranju poglavlja 27, mogle baviti životnom sredinom i održivim razvojem. Iz NVO Grin houm su 11. decembra resoru Suzane Pribilović uputili zahtjev o slobodnom pristupu informacijama, u kojem traže dokumentaciju o NVO koje su od maja do decembra mijenjale statut. Iz MJU su, kako je „Vijestima“ kazala Nataša Kovačević iz Grin houma, tražili dopunu tog zahtjeva, što je učinjeno osam dana kasnije.

U dopunjenom zahtjevu, Grin houm precizno definiše da traže spisak onih NVO koje su statut mijenjale u smislu da to ukazuje da se ubuduće planiraju baviti životnom sredinom.

„Molimo da nam u skladu sa Zakonom o SPI dostavite kopiju dokumenata/informaciju o nazivima NVO koje su u periodu od 01.05. do 10.12.2018. godine podnijele prijavu za promjenu podataka, a koji se odnose na sadržinu statuta NVO gdje su obuhvaćeni ciljevi i djelatnosti koje se odnose na oblasti: zaštita životne sredine i održivi razvoj“, navodi se u dopunjenom zahtjevu NVO Grin houm.

Nakon što su dobili odgovor resora Pribilovićeve i spisak od 50 NVO, među kojima ima skoro anonomnih, ali i onih koje su u javnosti prepoznate kao ozbiljne - Centar za demokratsku tranziciju, Građanska alijansa, “Roditelji”, Mladi info Montenegro, Organizacija KOD... iz Grin houma su o svemu obavijestili i članice Koalicije 27.

„Šaljem vam listu od 50-ak organizacija koje su dodale u svoju djelatnost životnu sredinu i održivi razvoj. Ovo je prepoznato kao problem, ali i kao moguća šansa za jačanje kapaciteta“, navodi se, pored ostalog, u dopisu organizacijama okupljenim oko platforme kroz koju dvadesetak NVO zajednički djeluje u procesu evropskih integracija u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena u Crnoj Gori.

„Vijesti“ su kontaktirale više NVO koje se nalaze na spisku MJU, ali oni negiraju navode da su mijenjali statut kako bi se bavili životnom sredinom.

„Neko vas je dezinformisao“, kazali su iz organizacije KOD, dodajući da se u njihovom statutu ekologija pominje još od osnivanja te NVO, prošle godine, te da član u kojem se ekologija pominje u međuvremenu nije mijenjan.

„Ostale izmjene su administrativno-tehničkog karaktera i ne mogu se ni na koji način podvesti niti tumačiti (niti formalno niti suštinski) kao promjene statuta sa namjerom uvođenja u djelatnosti oblasti životne sredine i održivi razvoj“, kazali su iz KOD-a.

Iz Građanske alijanse (GA) su, takođe, negirali da se ubuduće žele baviti ekologijom i kazali su da se jedina promjena odnosi na organizacionu strukturu.

„GA ima svoj statut na sajtu, kao i misiju, mandat, strateški plan i u njima nema ekoloških pitanja“, kazao je „Vijestima“ Boris Raonić iz te NVO.

Boris RaonićBoris Raonić

Ekologijom se, kako kažu, ne planiraju baviti ni u udruženju “Roditelji”.

„U našem statutu se ne navodi riječ zaštita životne sredine i održivi razvoj, i nije nam najjasnije zbog čega je neko mogao da saopšti i zaključi da smo mijenjali Statut da bismo se prilagođavali otvaranju poglavlja 27“, kazala je Kristina Mihailović iz te NVO. Dodaje i da ta NVO ne definiše aktivnosti i djelatnosti na osnovu konkursa, projekata i aktuelnih tema, „nego na osnovu problematike i svega onoga što se tiče roditelja i djece u Crnoj Gori, a upravo na osnovu njihovih sugestija“.

„Samo na taj način određujemo prioritetne aktivnosti u određenom periodu“, kazala je ona. Iz MJU su, prema nezvaničnim informacijama, NVO Grin houm, umjesto odgovora na konkretan zahtjev o SPI, dostavili spisak svih NVO koje su od maja naovamo mijenjale statut.

“Roditelji”: Eliminišu nas jer nemamo konkretne oblasti djelovanja

Iz udruženja “Roditelji” su inače ogorčeni odlukama pojedinih ministarstava da bez razmatranja eliminišu projekte NVO, samo zato jer u njihovim statutima ne piše konkretna oblast djelovanja. Tako je, kako su kazali, Ministarstvo zdravlja po automatizmu eliminisalo njihov projekat za edukaciju roditelja o primjećivanju ranih znakova zloupotebe droga kod djece, jer statut udruženja “Roditelji” ne sadrži pojam „porok“ ili „prevencija od zloupotrebe droga“.

„Nismo željeli da od Statuta pravimo farsu i popisujemo sve moguće oblasti koje su nam ili mogu biti u fokusu“, kazali su iz te NVO.

Dodaju i da su razmatrali predlog da statut mijenjaju u tom smislu:

„Ali je odlučeno da ne želimo da na taj način funkcionišemo i da ćemo pokušati da na pojedina ministarstva utičemo na drugačiji način da promijene način tumačenja uredbe iIi sugestija koje su dobili od MJU, a u vezi sa konkursima koje raspisuju za NVO“.

Bonus video: