Ministarstvo kulture: Ćetković predložilo 14, a Đurovića 12 nevladinih organizacija

"Ministarstvo kulture je shodno članu 1 Uredbe u roku od tri dana od isteka roka za javni poziv nevladinim organizacijama, učinilo javnim spisak kandidata i NVO koji su ih predložili. Shodno članu 14 Uredbe, izrada odluke o izboru kandidata koji su predloženi za članove Radne grupe, koju je problematizovao NVO, nije obavezna, već je dovoljno Rješenje o formiranju radne grupe"
131 pregleda 3 komentar(a)
Kristina Ćetković, Foto: Facebook
Kristina Ćetković, Foto: Facebook
Ažurirano: 26.03.2018. 17:07h

Prilikom izbora kandidata za člana Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore Ministarstvo kulture je postupalo po proceduri, shodno članu 14 Uredbe o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija ("Sl.list" br.7/12) u kojem se predviđa "da će starješina organa državne uprave, u roku od pet dana od isteka roka iz člana 13 ove uredbe, izabrati onog kandidata za koga je dostavljeno najviše predloga nevladinih organizacija", saopšteno je danas iz Ministarstva kulture.

"U tom kontekstu, ministar kulture je shodno Uredbi, izabrao predstavnicu NVO "35mm" Kristinu Ćetković, predloženu od strane 14 blagovremeno dostavljenih i potpunih predloga kvalifikovanih nevladinih organizacija. Radi potpunog informisanja javnosti ističemo da je kandidat za člana Radne grupe Goran Đurović bio predložen od strane 12 kvalifikovanih nevladinih organizacija. Ministarstvo kulture je shodno članu 1 Uredbe u roku od tri dana od isteka roka za javni poziv nevladinim organizacijama, učinilo javnim spisak kandidata i NVO koji su ih predložili. Shodno članu 14 Uredbe, izrada odluke o izboru kandidata koji su predloženi za članove Radne grupe, koju je problematizovao NVO, nije obavezna, već je dovoljno Rješenje o formiranju radne grupe", kazali su iz Ministarstva kulture.

Dodali su i da o svim pitanjima u kontekstu transparetnosti kako procedure izbora predstavnika iz reda NVO-a kao i ostalim aspektima rada Radne grupe Ministarstvo kulture ostaje otvoreno za javnost i sve zainteresovane subjekte društva.

Iz Ministarstva kulture su rekli da je Programom rada Vlade za 2018. godinu, predlog izrade Zakona o medijima, shodno proceduri pripreme programa rada od strane Ministarstva kulture, mandatiran septembra 2017. godine.

"Temeljna polazišta izrade zakona bazirana su na međunarodnim principima, standardima, ekspertskoj podršci i partnerstvu sa Savjetom Evrope, Evropskom komisijom i OEBS. Vlada Crne Gore ne želi, da ovaj i ostale zakonske tekstove utvrđuje bez prethodnih preporuka, odnosno ekspertskih ocjena sadržanih kako u analizi Savjeta Evrope, tako i neophodnih ekspertskih mišljenja od strane Evropske komisije u procedurama harmonizacije nacionalnog sa evropskim zakonodavstvom. U tom duhu analiza Savjeta Evrope, inače prethodno najavljena za javnu promociju januara ove godine, i rad Radne grupe na izradi zakona su komplementarni procesi u cilju racionalizacije vremena i neophodnih procedura prilikom izrade ovih zakonskih tekstova", piše u saopštenju Ministarstva kulture.

Poručili su i da imajući u vidu principijelna polazišta kako iz proaktivnog odnosa prema obavezama iz pregovaračkog procesa, tako i implementaciji tekovina evropskog prava, Vlada Crne Gore će sa punom pažnjom i odgovorno pristupiti duhu i sadržaju ocjena i preporuka iz Analize Savjeta Evrope, tako da izrečene ocjene, da Vlada hoće Zakon prije Analize, ničim nijesu utemeljene i opravdane.

"Tim prije što slijedi nastavak rada Radne grupe iz ugla Analize Savjeta Evrope koja će početkom aprila biti javno promovisana, kao što slijedi i široka javna rasprava o Nacrtu zakona svih subjekata društva, kao i javni stavovi Vlade Crne Gore o odnosu prema preporukama ove Analize", zaključuje se u saopštenju Ministartva kulture.

Bonus video: