Ministarstvo kulture godinama utvrđuju krši li Mank zakon

Za kršenje zakona predviđene su kazne od 300 do najviše 20.000 eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2012. 01:28h

Ministarstvo kulture utvrdiće da li kanadski milijarder Piter Mank krši zakon isticanjem crnogorskog grba na logu svoje firme "Porto Montenegro".

To je "Vijestima" prošle sedmice saopšteno iz Ministarstva, iako su slično obećanje, istim povodom dali i prije gotovo tri godine.

U Mankovoj kompaniji smatraju da ne krše Zakon i navode da ni Ministarstvo kulture to nije utvrdilo

Iako je jedan klik na kompjuteru dovoljan da se utvrdi činjenično stanje, iz Ministarstva kulture, nakon 10-ak dana čekanja odgovora, "Vijestima" je rečeno da će se ozbiljno pozabaviti tim pitanjem i inspekcijski utvrditi da li Porto Montenegro krši zakon...

Iz Mankove kompanije "Vijestima" je, međutim, saopšteno da "zlatni simbol" nije replika grba Crne Gore, već da je "u pitanju silueta, oblik inspirisan heraldičkim obilježjima istočne Evrope, naročito Rusije".

"Ukoliko ne možete vidjeti štit i njegove odlike na samom grbu teško je identifikovati iz koje zemlje dolazi. Takođe, vrlo je teško napraviti razliku između ruskog i crnogorskog grba ukoliko niste u mogućnosti da viditie štit u sredini, njegovu boju i slikovno obilježje. Zlatni simbol iznad slova M Porto Montenegra ne posjeduje detalje u svom centru, nema štita, lava, plave i zelene boje, što su odlike crnogorskog grba. Pomenuti sastavni dio našeg logoa samo je dizajniran tako da podsjeća na istoriju ovog regiona", pojasnili su.

Smatraju da ne krše Zakon i navode da ni Ministarstvo kulture to nije utvrdilo.

Za kršenje zakona predviđene su kazne od 300 do najviše 20.000 eura.

Skupština ne mari

Dvije crnogorske zastave, međutim, već godinama lepršaju ispred zgrade parlamenta, iako izgledaju suprotno odredbama zakona.

Okačene su po vertikali, duge oko pet metara i široke nepuno metar, iako zakon nalaže da odnos dužine i širine mora biti dva naprema jedan.

Zakon o državnim simbolima, međutim, kaže da “na grbu i zastavi nije dozvoljeno ništa ispravljati, dodavati ili mijenjati".

Na zastavama ispred Skupštine, grb je makar pet puta manji u odnosu na propisanu mjeru - dvije trećine od visine zastave, a orlovska krila skoro dotiču bočne ivice barjaka.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: