Ministarstvo kulture: Za sanaciju Zavičajnog muzeja u Danilovgradu 130 hiljada eura

„U ovoj nekadašnjoj rezidenciji knjaza Nikole Petrovića, smještena je bogata arheološka zbirka, kao i brojne druge zbirke koje svjedoče o nasljeđu, istoriji i kulturi Danilovgrada, što ovom projektu daje poseban značaj ”, naveo je Bogdanović
430 pregleda 1 komentar(a)
Kovačević i Bogdanović, Foto: Ministarstvo kulture
Kovačević i Bogdanović, Foto: Ministarstvo kulture
Ažurirano: 28.12.2018. 21:59h

Ministarstvo kulture opredijelilo je 130 hiljada eura za sanaciju i adaptaciju Zavičajnog muzeja u Danilovgradu.

Ministar Aleksandar Bogdanović i predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević potpisali su danas Ugovor o finansiranju projekta „Adaptacija enterijera i sanacija fasade Zavičajnog muzeja u Danilovgradu“, koji predstavlja nastavak implementacije Sporazuma o saradnji potpisanog u martu.

Kako je saopšteno iz Ministartva, Bogdanović je nakon potpisivanja Ugovora podsjetio da taj resor u kontinuitetu sprovodi aktivnosti kojima se doprinosi unaprjeđenju stanja kulturne baštine na teritoriji cijele Crne Gore.

On je ocijenio da će ugovor koji je danas potpisan značajno doprinijetu unaprjeđenju stanja u kojem se objekat Zavičajnog muzeja u Danilovgradu nalazi.

„U ovoj nekadašnjoj rezidenciji knjaza Nikole Petrovića, smještena je bogata arheološka zbirka, kao i brojne druge zbirke koje svjedoče o nasljeđu, istoriji i kulturi Danilovgrada, što ovom projektu daje poseban značaj ”, naveo je Bogdanović.

Kovačević se zahvalila u svoje i u ime građana Danilovgrada, i istakla da je, između ostalog, potpisivanje današnjeg ugovora rezultat, kako Sporazuma o saradnji, tako i posjete ministra kulture Danilovgradu.

„Takođe, dodala je da je ovo prva adaptacija odnosno rekonstrukcija objekta nakon dužeg vremenskog perioda i da se nada da će cijela Crna Gora, a ne samo Danilovgrad, dobiti još jedan značajni muzej koju će doprinijeti razvoju kulturno turističkih potencijala“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će, nakon rekonstrukcije Zavičajnog muzeja, biti postavljena Savremena stalna postavka. „Ministarstvo kulture je za realizaciju navedenog projekta opredijelilo 130 hiljada eura, od čega 75 hiljada u ovoj godini“, kazali su iz tog resora.

Kako su naveli, Opština Danilovgrad će izvršiti sanaciju fasade Zavičajnog muzeja i adaptaciju enterijera, a rok za realizaciju Projekta je decembar naredne godine.

Bonus video: