Ministarstvo nastavlja nadogradnju "cobre"

Za dodatno opremanje ovog vozila čime će operativne sposobnosti “cobre” biti značajno povećane, izdvojeno je dodatnih 160 hiljada eura
163 pregleda 0 komentar(a)
cobra, Foto: Ministarstvo odbrane
cobra, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 05.05.2017. 07:20h

Ministarstvo odbrane raspisalo je tender za nabavku specijalne hemijsko-biološko-radiološko-nuklearne opreme (HBRN) vrijedan 160 hiljada eura, a kojim će se povećati operativne sposobnosti lani nabavljenog specijalnog izviđačkog vozila Pješadijskog bataljona Vojske Crne Gore.

Taj bataljon prošle je godine opremljen specijalnim vozilom za hemijsko, biološko, radiološko i nuklearno izviđanje tipa “otokar cobra". Lako oklopljeno vozilo turske proizvidnje, vrijedno je 549 hiljada eura, a ima potreban nivo HBRN zaštite koji njegovoj posada omogućava ulazak u kontaminiranu zonu, izuzimanje radiološko-hemijskih uzoraka i obilježavanje kontaminiranog zemljišta, bez direktnog kontakta posade vozila sa kontaminiranom sredinom.

Za dodatno opremanje ovog vozila čime će operativne sposobnosti “cobre” biti značajno povećane, izdvojeno je dodatnih 160 hiljada eura. Tim novcem nabaviće se moderni novi hemijski i radiološki detektor, biološki detektor, detektor gasova, stanica za mjerenje meteoroških parametara, modul za integraciju tih senzora na “cobru” kao i monitori za očitavanje podataka, te uređaj za dekontaminaciju vozila, potrošni materijal i reagenski za senzore.

Bonus video: