Ministarstvo nauke uložilo oko sedam miliona eura kroz HERIC projekat

HERIC projekat je obezbijedio značajnu podršku da se postojeće reforme usklade sa širom agendom evropskih integracija, zadovolje EU standardi u oblasti nauke, istraživanja, kao i da se usklade privredni pravci sa prioritetima predstavljenim u Strategiji Evropa 2020.
809 pregleda 1 komentar(a)
HERIC projekat, Foto: Ministarstvo nauke
HERIC projekat, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 10.07.2019. 14:17h

Projekat "Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost" (HERIC) realizovala je Vlada Crne Gore, preko Ministarstva nauke i Ministarstva prosvjete, tokom sedmogodišnjeg perioda, od 2012. do 2019. godine, a sredstava za njegovu implementaciju su obezbijeđena iz kredita Svjetske banke u iznosu od 12 miliona eura, saopšteno je danas iz Ministarstva nauke.

"Cilj HERIC projekta je jačanje kvaliteta i relevantnosti visokog obrazovanja i istraživanja u Crnoj Gori kroz reformu finansiranja visokog obrazovanja i sistema osiguranja kvaliteta i jačanja kapaciteta istraživanja i razvoja", ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva nauke su kazali da su kroz HERIC, uložili oko sedam miliona eura u cilju izgradnje čvrste osnove za konkuretno okruženje za razvoj nauke i istraživanja, te podsticanja naučnih ustanova i javnih i privatnih preduzeća na aktivniju ulogu u istraživanjima i razvoju, uz mogućnosti za transfer tehnologija.

"Između ostalog, omogućeno je uspostavljanje prvog centra izvrsnosti u Crnoj Gori (BIO-ICT) za koji je izdvojeno 3,2 miliona eura, osam kolaborativnih istraživačkih grantova, u vrijednosti od 2,6 miliona eura, usmjerenih na jačanje izuzetnih istraživačkih timova, primjenu istraživanja u privredi i internacionalizaciju, a dodatno je rađeno na izgradnji ljudskog kapitala stipendiranjem doktoranada i postdoktoranada koji su se usavršavali u prestižnim institucijama", piše u saopštenju Ministarsva nauke.

Iz tog vladinog resora su poručili i da je HERIC projekat obezbijedio značajnu podršku da se postojeće reforme usklade sa širom agendom evropskih integracija, zadovolje EU standardi u oblasti nauke, istraživanja, kao i da se usklade privredni pravci sa prioritetima predstavljenim u Strategiji Evropa 2020.

"Iako je zvanično završen 30. juna 2019. godine, njegove aktivnosti se nastavljaju, budući da su dobrim dijelom odredile smjernice daljeg rada Ministarstva nauke na jačanju naučno-istraživačkog okruženja kao ključne pretpostavke za rješavanje društvenih i ekonomskih izazova", zaključuje se u saopštenju Ministarstva nauke.