"Ministarstvo ne poštuje Prostorni plan, obustaviti gradnju na Skadarskom jezeru"

“Planirana izgradnja turističkog kompleksa u NP Skadarsko jezero ne samo da je suprotne principima održivosti i zaštiti prirodnih i kulturnih dobara, već prijeti trajnoj devastaciji NP Skadarsko jezero”, ocijenili su iz Grin houma
157 pregleda 3 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: Vesko Belojević
Skadarsko jezero, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.11.2016. 17:00h

Planirana izgradnja turističkog kompleksa u Nacionalnom parku (NP) Skadarsko jezero suprotna je principima održivosti i zaštiti prirodnih i kulturnih dobara i prijeti trajnoj devastaciji tog područja, ocijenjeno je iz Grin houma /Green home/.

Iz te nevladine organizacije naveli su u saopštenju da NP Skadarsko jezero, kao područje posebnih prirodnih vrijednosti, predstavlja nacionalno dobro koje je prepoznato i na međunarodnom nivou.

U Grin houmu smatraju da u NP Skadarsko jezero prioritet treba da bude očuvanje temeljnog fenomena tog područja, odnosno zaštita prirodnih odlika i kulturnog nasleđa i kontrolisano korišćenje resursa i razvoj na principima održivosti i dobrih praksi sličnih područja u Evropi.

“Planirana izgradnja turističkog kompleksa u NP Skadarsko jezero ne samo da je suprotne principima održivosti i zaštiti prirodnih i kulturnih dobara, već prijeti trajnoj devastaciji NP Skadarsko jezero”, ocijenili su iz Grin houma.

Oni napominju da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) izdalo građevinsku dozvolu za izgradnju megalomskog turističkog kompleksa Porto Skadar Lake, što podrazumijeva 600 turističkih smještajnih kapaciteta i 30 vezišta za brodove.

“Postojeći Prostorni plan područja posebne namjene za Skadarsko jezero iz 2001. godine ne prepoznaje ovakve turističke komplekse, već favorizuje revitalizaciju postojećih starih naselja kao što su Vranjina, Krnjice i Rijeka Crnojevića, što dovodi u pitanje ispravnost odluke Ministarstva da ne poštuje postojeći Prostorni plan područja posebne namjene za NP Skadarsko jezero koji je važeći do donošenja novog Prostornog plana”, navode iz Grin houma.

Kako dodaju, u javnom obraćanju ministar Branimir Gvozdenović je istakao da ne zna kako su diskreditovana rješenja važećeg prostornog plana ni da li je u toku 2011. godine Savjet za uređenje prostora davao mišljenje za taj projekat.

“Na pitanje novinara da li je direktan konflikt interesa to što je većinski vlasnik biroa koji radi projekte izgradnje vila na Skadarskom jezeru, u isto vrijeme i rukovodilac odeljenja za razvoj projekata urbanizma i arhitekture u Ministarstvu Gvozdenović je odgovorio: “Ona nije radila taj projekat nego drugi mnogo manji, ne projekat Skadar lake to je jedan manji dio, deseti dio tog projekta, možemo da se složimo da je tu mogao da postoji konflikt interesa“”, tvrde iz Grin houma.

Oni navode da postoji evidentan konflikt interesa koji čak i ministar potvrđuje, i dodaju da projekat Porto Skadar Lake nije dio važeće prostorno planske dokumentacije višeg reda prostornog plana posebne namjene za Skadarsko jezero.

Kako su kazali iz Grin houma, srećna okolnost, i pored činjenice da je investitor 27. marta 2015. godine dobio tako neutemeljenu dozvolu, je da do danas nijesu započeti nikakvi građevinski radovi na terenu.

“Imajući u vidu da građevinska dozvola za ovaj projekat ističe 27. marta 2017. godine, stiče se utisak da se ne radi o finansijski kredibilnom investitoru koji je u mogućnosti da realizuje ovako zahtjevnu investiciju uz primjenu neophodnih ekološki zahtjevnih mjera i standarda”, rekli su iz Grin houma.

Oni su apelovali na MORT da inicira preinačenje postojeće i donošenje nove odluke na Vladi, o izradi prostornog plana kojom se obustavlja svaka gradnja, osim rekonstrukcije, na prostoru za koji se izrađuje Prostorni plan posebne namjene NP Skadarsko jezero, i da se zabrana gradnje primjenjuje do donošenja novog planskog dokumenta, najduže do jedne godine.

"Ovakva praksa se do sada primjenjivala u svim Odlukama za izradu prostornih planova posebne namjene, a posljednja 2013. godine o zabrani gradnje u NP Prokletije dok se ne usvoji Prostorni plan područja posebne namjene za NP Prokletije, što je u skladu sa Zakonom o uređenju i izgradnji objekata", ukazali su iz Grin houma.

Bonus video: