Ministarstvo odbrane: Avion je presretnut nad Albanijom, ne Crnom Gorom

Putnički avion, prema saopštenju NATO, izgubio je komunikaciju sa kontrolom civilnog vazdušnog saobraćaja iznad Hrvatske i u trenutku uzbune kretao se južno prema Crnoj Gori i Albaniji
5487 pregleda 7 komentar(a)
Italijanski lovac u blizini putničkog aviona kompanije “TUI”, Foto: Italian Air Force
Italijanski lovac u blizini putničkog aviona kompanije “TUI”, Foto: Italian Air Force

Iz Ministarstva odbrane Crne Gore saopštili su da je civilni vazduhoplov koji nije odgovarao na pozive Kontrole letjenja, u utorak presretnut od strane NATO borbenih aviona u vazdušnom prostoru Albanije, a ne nad Crnom Gorom.

“Vazduhoplovnom operativnom centru (VOC) Vojske Crne Gore 9.aprila ujutru, NATO Združeni Vazduhoplovni operativni centar, u Torehonu, u Španiji, javio je da se očekuje ulazak putničkog aviona Boing B-737 u vazdušni prostor Crne Gore iz pravca Bosne i Hercegovine, a koji je izgubio radio vezu sa Kontrolom leta Zagreb. VOC je kontaktirao Aerodromsku kontrolu leta Podgorica i dobio informaciju da imaju komunikaciju sa svim vazduhoplovima, uključujući i ovaj B-737. U međuvremenu, kako procedura nalaže aktivirana su dva italijanska Eurofightera, zadužena za zaštitu vazdušnog prostora Crne Gore i Albanije, radi presrijetanja i vizuelne identifikacije, a zbog predostrožnosti. Italijanski lovci, presrijetanje su izvršili u vazdušnom prostoru Albanije i identifikovali vazduhoplov”, rekli su “Vijestima” u resoru ministra Predraga Boškovića.

Prema navodima MO, presretnuti putnički avion B-737, “nije ugrožavao bezbjednost, obzirom da se komunikacija sa nadležnom jedinicom Kontrole letjenja odvijala nesmetano u vazdušnom prostoru Crne Gore.”

Putnički avion, prema saopštenju NATO, izgubio je komunikaciju sa kontrolom civilnog vazdušnog saobraćaja iznad Hrvatske i u trenutku uzbune kretao se južno prema Crnoj Gori i Albaniji.

Bonus video: