Ministarstvo odbrane kasarnu poklanja Pljevljima?

Predsjednik Opštine Mirko Đačić kazao je da je velika vjerovatnoća da će opština postati vlasnik velikog i malog logora, lokacije vojne benzinske pumpe i lokacije vojnih garaža, u kojoj je sada smještena mehanizacija lokalnih puteva
1232 pregleda 0 komentar(a)
Vrijedan prostor Opštini: Dio kasarne u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Vrijedan prostor Opštini: Dio kasarne u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Ministarstvo odbrane najvjerovatnije će Opštini Pljevlja ustupiti četiri lokacije koje su bile u sastavu nekadašnje kasarne “Vladimir Knežević Volođa” u tom gradu.

Predsjednik Opštine Mirko Đačić kazao je da je velika vjerovatnoća da će opština postati vlasnik velikog i malog logora, lokacije vojne benzinske pumpe i lokacije vojnih garaža, u kojoj je sada smještena mehanizacija lokalnih puteva.

Ukupna površina zemljišta na tim lokacija je 21,6 hektara.

„Razgovarali smo sa predstavnicima Ministarstva odbrane i ministrom da u eventualnoj proceduri, ne mogu da garantujem da će se to stoprocentno i desiti, ali je velika vjerovatnoća da će grad preuzeti površine malog i velikog logora lokaciju benzinske vojne pumpe. To su velike površine, tačno 21,6 hektara. Veoma je moguće da Oština Pljevlja postane vlasnik ovog prostora, u proceduri koju ćemo imati sa Ministarstvom odbrane. Prostor je dragocjen i nalazi se u centru grada. Vojska ima neke druge ciljeve i njih najviše interesuje sadašnja lokacija na kojoj je smješten najveći dio efektive vojske na Dajevića hanu“, rekao je Đačić.

Na pitanje “Vijesti” šta planiraju da izgrade na tim lokacijama ukoliko ih dobiju od Ministarstva, Đačić je kazao da je o tome rano razmišljati.

Istakao je da su neki DUP-ovi definisali namjenu tih prostora.

“Na prostoru jednog dijela Malog logora ucrtana je zgrada Nove bolnice i stambeni objekti. DUP je čak tretirao i zonu u Velikom logoru gdje se nalazi dekorativno jezero i površine uz Ulicu serdara Janka Vukotića. Tu su ucrtani poslovni i stambeni prostori spratnosti pet plus dva“, rekao je prvi čovjek grada.

Opština trenutno koristi zgradu nekadašnjeg vojničkog kluba u pljevaljskoj kasarni, u kojem je do prije par godina radilo istureno odjeljenje Mašinskog fakulteta iz Podgorice. U dio prostora u Akademskom centru smještena je RTV Pljevlja, nakon što su u požaru u maju prošle godine izgorjele prostorije tog medija u centru grada. U adaptaciju ove zgrade Opština je, dok je na njenom čelu bio Filip Vuković, utrošila oko milion i po eura, iako nije u njenom vlasništvu.

Đačić je ranije kazao je da će se Opština obratiti resornom ministarstvu da se zgrada prenese u vlasništvo Opštine.

Nakon osam godina postojanja, odjeljenje Mašinskog fakulteta, u septembru 2016. je prestalo sa radom. Opština se na takav korak opredjelila jer dalje funkcionisanje akademkih studija nije bilo isplativo.

Bonus video: