Ministarstvo odbrane: Očuvana životna sredina na nekadašnjim vojnim poligonima

Rakočević je istakao da je vojska u cilju realizacije aktivnosti ulagala u infrastrukturu Radovče.
2422 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti
Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti

Vojni poligoni Radovče i Tuzi korišćeni su nakon Drugog svjetskog rata kao vježbovno-strelišni za potrebe pripadnika bivše Jugoslovenske narodne armije, a kasnije su, u istom stanju, vraćeni prvobitnoj namjeni, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Na tim poligonima, kako su kazali agenciji MINA, nije ugrožena životna sredina.

V. d. načelnika Odjeljenja za operacije Generalštaba VCG, Živko Rakočević, rekao je da je od završetka Drugog svjetskog rata do 2005.godine, bivša JNA komanda druge armije jedinice ratne mornarice koristila Radovče polje kao vježbovno-strelišni poligon.

“Poligon je korišćen za realizaciju gađanja streljačkim naoružanjem, za realizaciju svih oklopno mehanizovanih jedinica, artiljerijskih jedinica protiv-oklopnih sistema, protiv-vazdušnih cijevnih sistema za realizaciju neposrednih gađanja na zemlji i ciljeva u vazduhu”, naveo je Rakočević

On je ukazao da su na Radovču realizovane taktičke i vježbe sa bojnim gađanjem, navodeći kao primjer jednu od najvećih u tom periodu, Laser 21, sa više hiljada učesnika.

Rakočević je istakao da je vojska u cilju realizacije aktivnosti ulagala u infrastrukturu Radovče.

“Vojska je 1994. izradila savremen put od 19,4 kilometara kojim su se bezbjedno sve jedinice, odnosno tehnika borbena i neborbena premještale na poligon Radovče. Put je bio i na dobrobit stanovništva koje je gravitiralo privremeno ili stalno na prostoru Radovča”, rekao je Rakočević

Kako je dodao, u narednim godinama je, u saradnji sa lokalnom samoupravom, rađeno i na unaprjeđenju elektroenergetske mreže i vodosnabdijevanja i olakšan život i boravak stanovništva na tom području.

Rakočević je kazao da su nakon izgradnje puta građani počeli da grade nove kuće i vikendice, što je uslovilo da se u narednom periodu oteža, a kasnije i u potpunosti onemogući realizacija aktivnosti na poligonu Radovče.

„Činjenica da su izgrađene ove kuće i vikendice, najbolje govori o tome koliko su Radovče i sve ostale vježbovno-strelišne prostorije, navodno devastirane, spržene, uništene, zagađene realizacijom aktivnosti vojske na tom prostoru“, naveo je Rakočević.

On je istakao da, kao što nijesu na Radovču, neće ni na poligonu Sinjajevina graditi bilo kakve objekte za boravak i rad jedinica.

„Već ćemo, kao što smo na Radovču, unaprijediti infrastrukturu i putnu i ostalu, čime ćemo omogućiti stanovništvu koje gravitira na tom području, da na jedan jednostavniji način dolaze i borave na Sinjajevini“, poručio je Rakočević.

Govoreći o razlikama između dva poligona, Rakočević je objasnio da su na Radovču aktivnosti izvodile jedinice ranga brigade, dok će na Sinjajevini aktivnosti izvoditi jedinice najviše do ranga čete

„Da su na Radovču aktivnosti izvodile jedinice brojnog stanja do 2000, pa nekada i više, dok će na Sinjajevini aktivnosti izvoditi jedinice ranga nekih do 150 – 200 osoba. Iskorišćenost poligona Radovče tokom godine bila 90 odsto, dok na poligonu Sinjajevina biti daleko manje“, naglasio je Rakočević.

Komandant Vazduhoplovstva VCG Bojan Blagojević ukazao je da se neposrednoj blizini opštine Tuzi, na par stotina metara od aerodroma Podgorica, nalazio školski poligon Tuzi.

Kako je rekao, krajem 60-tih godina u blizini vojnog aerodroma Golubovci, sadašnjeg “Knjaz Danilo”, prebazirala je 172. avijacijska brigada, koja je u svom zenitu krajem 80. i početkom 90-ih godina imala nekoliko eskadrila školsko- borbenih aviona.

“Poligon je u to vijeme korišćen za obuku pilota u gađanju ciljeva na zemlji iz vazduha”, naveo je Blagojević.

Prema njegovim riječima, ulaskom Crne Gore u kolektivni sistem bezbjednosti, crnogorska Vojska je deklarisala da taj školski poligon više nije svrsishodan, i priveden je drugoj namjeni.

“Predat je u vlastištvo Plantaža koja je detaljnom analizom zemljišta utvrdila da bi to zemljište bilo idealno za zasade vinove loze, da prošire svoje kapaciete i u zadnjim godinama ubiramo i prve plodove sa te vinove loze”, kazao je Blagojević.

Bonus video: