Ministarstvo održivog razvoja i turizma nastavlja sa primjenom „zelenih“ praksi

Kako dodaju u saopštenju, "tim povodom, državna sekretarka MORiT-a Dragana Čenić obratila se zaposlenima Ministarstva pozivajući ih da pruže puni doprinos sprovođenju mjera za smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu, izražavajući nadu da će ove mjere postati trajna praksa u Ministarstvu i nakon završetka projekta. Kako je navela, na ovaj način Ministarstvo će poslužiti kao primjer i ostalim institucijama javne uprave u Crnoj Gori, kada je riječ o ovakvim održivim i „zelenim“ praksama"
1361 pregleda 0 komentar(a)
Sa predstavljanja projekta, Foto: MORT
Sa predstavljanja projekta, Foto: MORT

Ministarstvo održivog razvoja i turizma počinje sa primjenom novih „zelenih“ praksi u okviru projekta „Tehnička podrška javnim insititucijama u prevenciji upotrebe jednokratne plastike u Crnoj Gori“, čiji je cilj smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu u državnim organima, kaže se u njihovom saopštenju.

Kako objašnjavaju, "projekat je dio većeg portfolija aktivnosti kojim upravlja Regionalni centar za održivu potrošnju i proizvodnju u Mediteranu uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine, kopna i mora Republike Italije i Evropske banke za obnovu i razvoj, a pored Crne Gore obuhvata Albaniju i Bosnu i Hercegovinu. Ova inicijativa predstavlja segment programa rada Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu - Mediteranskog akcionog plana u kontekstu pružanja podrške zemljama potpisnicama Barselonske konvencije u sprovođenju Regionalnog akcionog plana za upravljanje otpadom u moru".

Kako dodaju u saopštenju, "tim povodom, državna sekretarka MORiT-a Dragana Čenić obratila se zaposlenima Ministarstva pozivajući ih da pruže puni doprinos sprovođenju mjera za smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu, izražavajući nadu da će ove mjere postati trajna praksa u Ministarstvu i nakon završetka projekta. Kako je navela, na ovaj način Ministarstvo će poslužiti kao primjer i ostalim institucijama javne uprave u Crnoj Gori, kada je riječ o ovakvim održivim i „zelenim“ praksama".

"Neke od mjera koje će biti sprovedene u okviru implementacione faze projekta predstavljaju zamjena vode u plastičnim bocama staklenim bokalima sa ugraviranim logom Ministarstva u kojima će se služiti voda sa česme, zatim izbacivanje iz upotrebe plastičnih slamčica, kašika i miješalica. Takođe, iskorišćeni papir, koji se i do sada prikupljao u Ministarstvu, odlagaće se u namjenske kutije sa oznakom u svakoj od kancelarija, dok će se za higijeničarke obezbijediti pamučne krpe za čišćenje i rukavice koje ne sadrže plastiku. Pored ovih mjera, u Ministarstvu se već neko vrijeme organizuje i posebno prikupljanje PET ambalaže", kaže se u saopštenju.

"Procjena konsultantkinja iz „Zero Waste Montenegro“ jeste da će implementacija predloženih mjera rezultirati smanjenjem upotrebe deset hiljada komada jednokratne plastike, što će pored sprečavanja zagađenja životne sredine, predstavljati i uštedu u javnim nabavkama Ministarstva. Ove aktivnosti i preporuke u skladu su sa odredbama najskorijih direktiva Evropske unije kojima se u državama članicama Evropske unije od 2021. zabranjuju određeni plastični proizvodi", navodi se u saopštenju.

"Implementacija projekta u Crnoj Gori sprovodi se uz podršku NVO „Zero Waste Montenegro“, koja je u prvoj fazi projekta pripremila detaljnu analizu trenutnog stanja i predložila preporuke za smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu u Ministarstvu. Pored Ministarstva održivog razvoja i turizma, pilot institucija za sprovođenje ovih aktivnosti je i Glavni grad Podgorica koji je u koordinaciji sa Ministarstvom trenutno u završnoj fazi priprema za početak primjene mjera prevencije", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: