Ministarstvo: Prijeti opasnost od pojave opasne zarazne bolesti goveda

Navodi se da predlog mjera za prevenciju i eventualno potrebno suzbijanje podrazumijeva i vanredna finansijska izdvajanja iz Budžeta za tekuću godinu
86 pregleda 4 komentar(a)
Govedo, Foto: Shutterstock
Govedo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.05.2016. 17:45h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja upozorilo je danas na opasnost od širenja zarazne bolesti životinja, prije svega goveda, pod nazivom lumpy skin disease, ili bolest kvrgave kože.

Kako je saopšteno iz tog resora, bolest izaziva morbiditet i mortalitet kod oboljelih životinja, bez terapijskih mogućnosti, i ne prenosi se na ljude.

“Kako novoizabrani ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milenko Popović još nije počeo sa radom u Ministarstvu, Informaciju i predlog mjera za prevenciju i suzbijanje u slučaju eventualnog izbijanja bolesti na teritoriji Crne Gore potpisao je sekretar Ministarstva Nemanja Katnić”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da predlog mjera za prevenciju i eventualno potrebno suzbijanje podrazumijeva i vanredna finansijska izdvajanja iz Budžeta za tekuću godinu.

Iz Ministarstva su kazali da je, odmah nakon pojave bolesti u regionu, odnosno Makedoniji, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove preduzela niz mjera u cilju smanjenja rizika i sprječavanja pojave bolesti na teritoriji Crne Gore.

“Prethodni ministar Petar Ivanović donio je Naredbu o zabrani uvoza i tranzita određenih pošiljki radi sprječavanja unosa bolesti u Crnu Goru. Opozvana su izdata rješenja o nepostojanju veterinarskih smetnji za uvoz goveda i proizvoda od goveda kojima se bolest može prenijeti. O tome su obaviješteni uvoznici, granični veterinari i nadležni organ Republike Makedonije”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Uprava za bezbjednost hrane uradila letak koji sadrži kratku informaciju o bolesti, sa preporukama za držaoce životinja, koji je distribuiran veterinarskim ambulantama.

Istovremeno su naložene pojačane mjere kontrole zdravstvenog stanja prijemčivih životinja u pograničnim područjima Crne Gore, kao i informisanje vlasnika životinja o simptomima eventualne pojave bolesti.

“Veterinarske službe Crne Gore su u stanju pojačane pripravnosti, zbog povećanog rizika od unošenja ove zarazne bolesti”, kazali su iz Ministarstva.

Bolest kvrgave kože relativno je nova na teritoriji Evrope. Iz Afrike gdje je prvi put zabilježena i stalno prisutna, tokom 2014. godine preko Egipta, Izraela, Jordana, Libana I Turske virus je 2015. godine stigao u Grčku. Krajem aprila 2016. godine bolest je dijagnostifikovana u istočnoj Makedoniji.

“Prema uputima Evropske agencije za bezbjednost hrane (EFSA), jedini način kontrole širenja te bolesti predstavlja pravovremena vakcinacija, uz primjenu striktnih mjera u zaraženom stadu (ubijanje svih goveda)”, naveli su iz Ministarstva.

Bolest, kako su pojasnili, ima veliki negativni socio-ekonomski uticaj zbog posrednih i neposrednih gubitaka u proizvodnji, kao i zbog trgovinskih ograničenja u pogođenim područjima.

“Imajući u vidu način prenošenja bolesti, visok stepen rizika da se prenese iz Makedonije ili drugih zaraženih država, kao i visoku vlažnost u ovom period godine koja pogoduje razvoju insekata prenosioca, postoji velika opasnost pojave na terioriji Crne Gore”, upozorili su iz tog resora.

Zato je, smatraju u Ministarstvu, potrebna hitna reakcija u cilju stvaranja uslova za pravovremeno reagovanje.

“U Predlogu mjera za prevenciju i suzbijanje koji je Ministarstvo uputilo resoru finansija razrađeni su svi mogući scenariji vezani za ovu bolest i za svaki detaljno definisana sredstva koja treba obezbijediti”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: