Ministarstvo prosvjete: Ćirilično i latinično pismo su ravnorapravni, nismo dobili nijednu pritužbu

Iz Ministarstva prosvjete podsjećaju da su propisi koji obezbjeđuju ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma u dijelu izdavanja svjedočanstava u školama su jasni
2 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Damir Šehović, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Ažurirano: 19.06.2017. 14:56h

Ćirilično i latinično pismo su ravnorapravni prilikom izdavanja svjedočanstava u školama i Ministarstvo prosvjete nije dobilo nijednu pritužbu tim povodom, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Ministar prosvjete Damir Šehović danas je u Podgorici razgovarao sa predstavnicima Demokratskog fronta Budimirom Aleksićem i Milunom Zogovićem i profesoricom i predsjednicom Društva crnogorsko-ruskog prijateljstva, Gordanom Krcunović.

Iz Ministarstva prosvjete podsjećaju da su propisi koji obezbjeđuju ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma u dijelu izdavanja svjedočanstava u školama su jasni.

Prema njihovim riječima, Ministarstvo do sada nije formalno dobilo niti jednu pritužbu tim povodom, zbog čega nije ni bilo u prilici da reaguje na bilo kakvu eventualnu nepravilnost, ukoliko ih je bilo.

Ministarstvo je, kako su kazali, nezavisno od toga, uputilo dodatni dopis svim osnovnim i srednjim obrazovno - vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori, u kome podsjećaju na obaveze iz Pravilnika o sadržini javnih isprava u školama, a koje podrazumijevaju da se svjedočanstva izdaju na onom pismu za koje se roditelj odnosno učenik opredijeli.

“Tokom susreta je ukazano na mogućnost da se svako ko eventualno bude imao problem u vezi sa izdavanjem svjedočanstva na ćiriličnom pismu, može zvanično obratiti Ministarstvu, u cilju obezbjeđenja dosljedne primjene propisa”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: