Ministarstvo prosvjete: Ni centa nismo dali privatnim fakultetima

Kako su naveli UCG „dijeli sudbinu svih budžetskih jedinica u Crnoj Gori“, jer je globalna finansijska kriza uticala je na izdvajanja za sve budžetske jedinice
91 pregleda 1 komentar(a)
Kompleks Univerziteta CG, Foto: Arhiva Vijesti
Kompleks Univerziteta CG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.09.2012. 15:51h

Ministarstvo prosvjete i sporta reagovalo je na navode političkih partija da je Vlada dovela Univerzitet Crne Gore u ponižavajući položaj, ističući da ni jedan cent iz državnog budžeta nije izdvojen za bilo koji privatni fakultet.

"Iako to nekima ne odgovara, Ministarstvu odnosno Vladi svaki student je isti i svakom studentu nudimo mogućnost da ostvari svoja studentska prava, a to je pravo na smještaj, kredite i pravo na stipendije.

Izmjene određenih zakonskih akata u cilju omogućavanja prava na pristup budžetskih sredstava svim studentima u Crnoj Gori bez obzira da li dolaze sa državnih ili privatnih fakulteta predstavlja politiku jedinstva i ravnopravnosti koju sprovodi Ministarstvo prosvjete i sporta, odnosno Vlada Crne Gore. Ovakva praksa primijenjena je kod nas nakon analize dobrih primera i preporuka evropskih zemalja”, navodi se u reagovanju Ministarstva.

Kako su naveli UCG „dijeli sudbinu svih budžetskih jedinica u Crnoj Gori“, jer je globalna finansijska kriza uticala je na izdvajanja za sve budžetske jedinice pa i za Univerzitet.

„Poznato je da se Univerzitet u mnogome razlikuje od drugih budžetskih jedinica, osnovnih i srednji škola, jer ima mogućnost godišnjeg prihodovanja po raznim osnovama. Stoga, ne bi trebalo govoriti o položaju Univerziteta kao o „ponižavajućem“, naprotiv država maksimalno brine o potrebama Univerziteta u perodu finansijske krize“, saopštili su iz tog vladinog resora.

I pored krize dva doma

Oni su se dotakli i teme kvaliteta visokog obrazovanja, podsjećajući da je Crna Gora od mogućih 45 dobila 35 bodova za praćenje implementacije Bolonjskih principa, što je bolji rezultat nego prethodnih godina.

“Na regionalnom nivou, Crna Gora je ispred Slovenije koja ima 32 boda, Srbije sa 27 bodova, BiH koja ima 24 boda, Albanije sa 31 bodom, Bugarske koja ima 33boda, dok Rumunija ima isti broj bodova kao i Crna Gora.

Mišljenje pojedinica o kvalitetu obrazovanja na Univerzitetu Crne Gore, kao i privatnim fakultetima predstvalja njihov lični stav, a Ministarstvo prosvjete i sporta, odnosno Vlada Crne Gore kvalitet visokog obrazovanja i primjenu Bolonje zasnivaće na evropskim kriterijumima i procjenama stranih ekspertskih institucija”, poručili su iz Ministarstva.

Oni su naveli i da je pored krize pronađeno rješenje za izgradnju dva studentska doma u Podgorici i Nikšiću kapaciteta 300 ležaja, dok stambena problematika zaposlenih na UCG poslednjih godina može biti primjer kako treba rješavati stambene potrebe zaposlenih.

Bonus video: