Ministarstvo prosvjete o hidžabu: Važno je da učenici poštuju pravila ponašanja

100 pregleda 56 komentar(a)
hidžab, Foto: Shutterstock.com
hidžab, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.01.2015. 21:35h

U obrazovno-vaspitnim ustanovama do sada nije bilo problema koji se odnose na javno ispoljavanje vjerskih obilježja učenika ili zaposlenih. Ukoliko i ima takvih slučajeva, oni nikada nijesu bili predmet pažnje jer je i ustanovama i Ministarstvu važno da se nastavni proces odvija redovno i po planu, kao i da učenici poštuju nastavne obaveze i pravila ponašanja u školi i da poštuju prava drugih, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Dodaje se da je u Crnoj Gori, kao multikonfesionalnoj državi, apsolutno zagarantovana sloboda vjeroispovijesti i niko to ne treba da dovodi u pitanje.

Gimnazijalka E. K. (16) je u decembru u barsku Gimnaziju “Niko Rolović” na nastavu počela da ide sa hidžabom i prva je djevojka u Crnoj Gori koja je to napravila. "Večernje novosti" su objavile da se E. K. prethodno konsultovala sa Ministarstvom prosvjete i školom.

Iz Ministarstva prosvjete je navedeno da obrazovno-vapitne ustanove poštuju pravo propisano članom 14 Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori, prema kojem:

"Vjernik koji prema nacionalnoj pripadnosti, vjeroispovjesti ili običajima nosi kapu ili maramu kao sastavni dio nošnje, može biti fotografisan sa kapom ili maramom i ne može biti neposredno i posredno diskriminisan prilikom zaposlenja, kao zaposleni, u postupku pred državnim organima i u sistemu obrazovanja kao učenik i student", zaključuje se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Bonus video: