Ministarstvo protivzakonito uplatilo sindikatu 250.000 eura

Žiro-račun SSCG je već duže vrijeme blokiran zbog pravosnažnih sudskih presuda kojima se izmiruju obaveze prema radnicima koji su tužili Savez sindikata.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2011. 18:44h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je u proteklih pola godine uplatilo najmanje 250.000 eura na račun Saveza sindikata Crne Gore (SSCG), iako za to nema nikakve zakonske osnove.

Pomoćnik ministra Anka Stojković je potvrdila „Vijestima“ da ministarstvo nema obaveze da uplaćuje novac bilo kojoj radničkoj asocijaciji, ali da je, ipak, napravljen izuzetak.

Ona nije odgovorila na pitanje „Vijesti“ koliko je novca uplaćeno, ali je generalni sekretar SSCG Zoran Masoničić kazao da je riječ o oko 250.000 eura.

Žiro-račun SSCG je već duže vrijeme blokiran zbog pravosnažnih sudskih presuda kojima se izmiruju obaveze prema radnicima koji su zbog neisplaćenih otpremnina tužili SSCG, a koje je ta radnička organizacija, prema odluci Osnovnog suda, bila u obavezi da isplati u skladu sa Memorandumom koji su 2008. potpisali SSCG i Vlada.

Ministarstvo rada je za te svrhe na račun SSCG proslijedilo 16,5 miliona eura i oko 8.000 „žrtava tranzicije“ je dobilo oko 1.926 eura.

"Presudom Osnovnog suda skinuta su sredstva sa računa SSCG na ime isplate otpremnina licima koja su od jula 2000. do decembra 2007. godine proglašena tehnološkim viškom. Kako je u okviru budžeta za 2010. godinu, kojim raspolaže Ministarstvo rada i socijalnog staranja, bio opredijeljen novac za tehnološke viškove, a kako se u konkretnom slučaju zaista i radi o licima koja su proglašena tehnološkim viškom, ministarstvo je izvršilo povraćaj tih sredstava SSCG i na taj način izvršilo buduću obavezu Fonda rada", kazala je Stojković.

Zbog blokade žiro-računa oko 80 zaposlenih u SSCG već četiri mjeseca ne prima zarade, zbog čega su i štrajkovali jer su im, u organizaciji koja zastupa prava radnika, ugrožena osnovna radnička prava

Masoničić je rekao da se SSCG nada da će od Vlade dobiti još najmanje 300.000 eura, koliko im je, za sada, skinuto sa računa po istom osnovu.

"Povratili smo više od 250.000 eura, ali nijesmo i oko 40.000 eura koliko nam je oduzeto za advokatske i troškove postupka, i vjerujemo da će nam po tom osnovu biti skinuto sa računa još 80 do 100.000 eura. Pokušaćemo da na svaki način povratimo sav novac koji nam je oduzet, a koji dobijamo od uplata članarina ili po nekom drugom osnovu", rekao je Masoničić.

Do sada je, kako je rekao, sa računa SSCG sinuto ukupno 550.000 eura, za četiri tužbe koje su podnijeli radnici pljevaljske korporacije „Velimir Jakić“.

"Presude su počele da stižu na naplatu unazad pola godine i sve se odnose na radnike pljevaljske koropracije „Velimir Jakić“. Sada su pred Višim sudom po žalbi dvije presude i očekujemo da budu rješene u našu korist. Riječ je o tužbi oko 200 radnika", kazao je Masoničić.

SSCG je, kako je rekao, prethodno od Ministarstva rada pribavilo akt kojim se potvrđuje da je ta radnička organizacija svoje obaveze iz Memoranduma pravilno izvršila.

Zbog blokade žiro-računa oko 80 zaposlenih u SSCG već četiri mjeseca ne prima zarade, zbog čega su i štrajkovali jer su im, u organizaciji koja zastupa prava radnika, ugrožena osnovna radnička prava.

Bonus video: