Ministarstvo traži 47 narukvica: Oprema za kućni zatvor 45.000 eura

Maksimalna dozvoljena težina narukvice, uključujući i trake za vezivanje, jeste 60 grama, lični uređaj za praćenje ne smije biti štetan za zdravlje
4544 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo traži dobavljača za 47 narukvica (Ilustracija), Foto: Reuters
Ministarstvo traži dobavljača za 47 narukvica (Ilustracija), Foto: Reuters

Ministarstvo pravde traži dobavljača narukvica za izvršavanje kazne kućnog zatvora.

Radi se opremi za sistem elektronskog nadzora osuđenih lica, a precizirano je da im je potrebno 47 narukvica.

Kako se navodi u dokumentaciji tendera Ministarstva pravde, narukvice treba da su kompatibilne sa postojećim sistemom za elektronski nadzor osuđenih lica, a tender je vrijedan 45.000 eura.

“Narukvice ili uređaji za ličnu identifikaciju i praćenje moraju biti mali elektronski uređaji koji se mogu čvrsto fiksirati i vezati za članak ili zglob osobe kako bi se pratila pozicija i/ili kretanje osobe. Narukvice moraju komunicirati putem RF signala sa stacionarnom jedinicom koja će slati signal upozorenja centralnom monitoring serveru u slučaju kada osoba premaši dozvoljenu distancu kretanja od radijusa koji je definisan u odnosu na odabrani prostor i za svako drugo narušavanje propisanih pravila ponašanja za lice pod nadzorom“, navodi se u specifikacijama.

Maksimalna dozvoljena težina narukvice, uključujući i trake za vezivanje, jeste 60 grama, lični uređaj za praćenje ne smije biti štetan za zdravlje.

„Narukvica mora biti takva da ne ograničava nezavisnost pojedinca kada se koristi, tačnije da ne narušava privatnost pojedinca, i mora biti dovoljno mala da je drugi ne mogu identifikovati. Opcija za instalaciju narukvice na članak osobe je obavezna uz mogućnost instalacije i na zglob ruke u izuzetnim slučajevima. Životni vijek baterije mora biti minimum 18 mjeseci uz to da sistem šalje signal za upozorenje dvije nedjelje prije isteka roka od 18 mjeseci. Narukvica mora biti otporna na bilo koji tip radijacije koji generišu standardni kućni aparati i elektronski uređaji u domaćinstvu“.

Narukvica mora da detektuje bilo koji pokušaj uklanjanja iste, čak i u slučajevima kada je to pokušano bez oštećenja ili siječenja iste, npr., tako što će informisati da ista više ne dodiruje tijelo osuđenika ili da je fizički otkinuta.

„Mora postojati uređaj za aktivaciju koji će biti dodijeljen posebno svakom službeniku za nadzor. Svaki identifikacioni broj uređaja za aktivaciju je dodijeljen u sistemu posebnom službeniku. Sistem pamti identifikacioni broj uređaja koji je korišćen prilikom instalacije/aktivacije/deaktivacije uređaja kako bi na taj način uvijek imali informaciju o tome koji je službenik izvršio aktivaciju ili deaktivaciju“.

Pored toga, tenderom se traži i nabavka deset stacionarnih jedinica za nadzor.

„Stacionarna jedinica za nadzor se instalira u prostorijama gdje je osuđenom dozvoljeno da boravi. Stacionarna jedinica za nadzor mora da komunicira sa narukvicom putem RF signala, a sa centralnim monitoring serverom putem mobilne ili fiksne telefonske mreže, uz mogućnost da ukoliko jedna otkaže sistem automatski pređe na drugu“.

Ponude se predaju radnim danima od 9 do 10 sati, zaključno sa 2. martom do 10 sati. Prema podacima iz sredine 2019, na kućni pritvor pravosnažno je osuđeno preko 200 osoba, a najmanje 170 je kaznu i odležalo u svojim domovima.

Tada je saopšteno da su pravosnažne presude sa ovom kaznom uglavnom stizale iz osnovnih sudova iz Podgorice, Rožaja, Ulcinja, Berana, Bara, Kotora, Nikšića, Bijelog Polja. Elektronski nadzor predviđen je Zakonom o izvršenju kazni zatvora usvojenim u julu 2015. godine.

Osuđeni na kućni zatvor najčešće su počinili krivična djela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, imovinske delikte...

Presude osuđenima na kućni zatvor zastarjevaju za pet godina.

Elektronskim narukvicama osumnjičenima i osuđenima ograničava se i kontroliše kretanje.

Za razliku od Crne Gore, taj vid obezbjeđenja u državama okruženja koristi se godinama. Jedan osuđenik, odnosno pritvorenik, dnevno košta državu oko 25 eura, pa prostom računicom dolazi se do podatka da bi izricanjem šestomjesečnog kućnog zatvora po osuđeniku, država uštedjela oko 4.500 eura.

Elektronska narukvica je uređaj sa GPS predajnikom, koji se osuđeniku stavlja na ručni ili nožni zglob, kako bi se kontrolisalo njegovo kretanje u prostorijama za stanovanje i van njih.

Bonus video: