Ministarstvo turizma očekuje uspješnu zimsku turističku sezonu

Vlada je u cilju obogaćivanja turističke ponude i unaprijeđenja kvaliteta usluga u zimskoj sezoni obezbijedila stimulativni program podrške crnogorskim skijalištima za koji je obezbijeđeno 60.000 eura, rekla je Radak Kukavičić
5 komentar(a)
Skijanje, Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Skijanje, Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 08.12.2014. 12:03h

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma očekuju uspješnu zimsku turističku sezonu i dobru posjećenost skijalištima, za koje je Vlada pripremila stimulativni program podrške vrijedan 60.000 eura.

Generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom, Željka Radak Kukavičić, saopštila je da se od ove zimske sezone prvenstveno očekuje snijeg i dobra posjećenost.

"Očekujemo dobru sezonu imajući u vidu sve ono što se uradilo na njenoj pripremi. Sigurna sam da ćemo koordiniranim aktivnostima turističke privrede, lokalnih turističkih organizacija i institucija na državnom nivou, imati uspješnu zimsku turističku sezonu", kazala je Radak Kukavičić na konferenciji za novinare.

Radak Kukavičić je predstavila Informaciju o pripremi zimske turističke sezone, koju je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak, koja obuhvata brojne mjere u cilju kvalitetnije valorizacije turističkih kapaciteta tokom zimskih mjeseci i otklonjanja rizika u funkcionisanju smještajnih objekata, skijališta i pratećih sadržaja.

Kada su u pitanju ski centri, ona je podsjetila da je u skijalište Savin kuk preko Investiciono razvojnog fonda (IRF) uloženo 800.000 eura.

"Očekujemo da do kraja decembra sve aktivnosti kada je u pitanju ovo skijalište budu završene i da ono bude u funkciji", rekala je Radak Kukavičić.

Ona je, kada su u pitanju paket aranžmani, kazala da se cijene kreću od osam EUR u privatnom smještaju do 65 EUR u hotelima, zavisno od paketa i ponude.

Prema njenim riječima, Vlada je u cilju obogaćivanja turističke ponude i unaprijeđenja kvaliteta usluga u zimskoj sezoni obezbijedila stimulativni program podrške crnogorskim skijalištima za koji je obezbijeđeno 60.000 eura.

"Imajući u vidu probleme koji su pratili prethodnu zimsku sezonu, htjeli smo da pomognemo na neki način našim ski centrima da upotpune ponudu tokom ove sezone", kazala je Radak Kukavičić.

Poziv će biti otvoren 15 dana, a odluka o dodjeli podrške donijeće se najkasnije u roku od deset dana od krajnjeg roka za podnošenje prijave.

"Očekujemo do 25. decembra da ćemo imati realizovan taj javni poziv", rekla je Radak Kukavičić.

Ona je saopštila da se zimska turistička sezona ne realizuje samo na sjeveru nego i u primorskim opštinama koje su se potrudile da zimu dočekaju sa bogatim programom.

"Osim dočeka Nove godine u velikom broju opština na primorju imamo bogat program koji je osmišljen tokom januara i februara. Tu su tradicionalni maskenbali, karnevali, praznik mimoze", rekla je Radak Kukavičić.

Prema njenim riječima, značajne aktivnosti će biti preduzete na održavanju puteva koji vode ka zimskim turističkim centirima, dok će Elektroprivreda (EPCG) raditi na održavanju infrastrukture.

Na pitanje kakve će biti cijene na crnogorskim skijalištima, u odnosu na region, Radak Kukavičić je odgovorila da ski centri nude određene popuste, zavisno od toga da li se uzima jednodnevni ili dvodnevni ski pas.

"Čak su cijene u nekim ski centrima niže do 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu, tako da sam sigurna da ćemo imati uspješnu sezonu. Crna Gora je u principu konkurenta u odnosu na sva ostala skijališta u okruženju", kazala je Radak Kukavičić.

Ona smatra da su cijene potpuno pristupačne u odnosu na sve u okruženju.

"Najvažnije je da mi kao Ministarstvo ne možemo uticati na politiku cijena, ali preporučujemo turističkoj privredi da odnos cijene i kvaliteta mora biti u saglasju. Uvijek kada cijena prati kvalitet nikada nećemo imati problema niti primjedbi gostiju", zaključila je Radak Kukavičić.

Bonus video: