Ministarstvo: Vojska uređena prema standardima u strategiji odbrane

Ministarstvo i Generalštab žele da urede Vojsku na osnovu Ustava i Zakona i po standardima zapisanim u strategiji odbrane, i sa tim neće biti kompromisa, kazali su iz Ministarstva odbrane
0 komentar(a)
Ministarstvo odbrane, Foto: Vijesti online
Ministarstvo odbrane, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 10.08.2017. 17:29h

Tvrdnje predsjednika Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore, Nenada Čobeljića, da je ugrožena borbena gotovost istekom ugovora za 22 vojnika, su "brutalne neistine plasirane od strane predsjednika manjinskog sindikata u VCG" koje je načelnik Generalštaba VCG je već demantovao i ovo je urađeno kako bi se novom formacijom podigla borbena gotovost vojske, kazali su iz Ministarstva odbrane.

Čobeljić je kazao da je Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) zatražio od predsjednika države, premijera i specijalnog državnog tužioca da, kako su saopštili, zaustave progon vojnika, utvrde činjenično stanje i sprovedu istragu o prestanka službe u Vojsci za 30 vojnika po ugovoru.

Nigdje, ni u jednoj vojsci na svijetu, ističu iz Ministarstva, nikome nije zagarantovano da će nakon godinu dana ostati na službi u vojsci. Ako je tako kako kaže potpukovnik Čobeljić, dodaju, onda nije ni potreban probni period od godinu dana da se utvrdi ko je i koliko sposoban da bude dio sistema odbrane. Tako će, kazali su, biti i u svakom narednom slučaju.

"Najbrutalnija je neistina da je neko pozivan od strane načelnika Generalštaba i ministra odbrane i da je nekome zabranjivano da se pojavljuje na bilo kakvoj pres konferenciji organizovanoj od strane manjinskog sindikata u Vojsci Crne Gore. Biće ipak da su posrijedi drugi razlozi, koji su unutrašnje pitanje samog manjinskog sindikata. Ministarstvo i Generalštab žele da urede Vojsku na osnovu Ustava i Zakona i po standardima zapisanim u strategiji odbrane, i sa tim neće biti kompromisa koliko god to smetalo Nenadu Čobeljiću, predsjedniku manjinskog sindikata u Vojsci Crne Gore," kazali su iz Ministarstva odbrane.

Napominju da su, "za razliku od njega", posvećeni dogovoru, a ne ultimatumima i da svakodnevno rade na podizanju ugleda Vojske u društvu, a najvažnije, smatraju, podizanju standarda svakog pripadnika Vojske i Ministarstva.

Bonus video: