Ministarstvo zdravlja: Ne opstruiramo Ljekarsku komoru

"Ponavljamo da je ono na čemu mi insistiramo poštovanje zakona, u čemu vjerujemo imamo podršku i NVO sektora, čiji su se predstavnici upravo ovim saopštenjem deklarisali kao podrška onima koji taj isti zakon i krše"
55 pregleda 1 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Vlada Crne Gore
Kenan Hrapović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 21.12.2017. 17:19h

Ministarstvo zdravlja ni na koji način ne opstruira rad i funkcionisanje Ljekarske komore, kao što neargumentovano, iz samo njima znanih razloga, saopštavaju predstavnici Centra za građansko obrazovanje (CGO), Instituta Alternativa (IA), Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) i Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CG), saopšteno je danas iz tog Vladinog resora.

CGO, IA, CRNVO i CIN CG su apelovali da se što prije otklone sve prepreke i stvore uslovi za normalno funkcionisanje Ljekarske komore Crne Gore, čiji se rad, kako su kazali, već gotovo godinu dana na različite načine opstruira od strane Ministarstva zdravlja Crne Gore.

"Vrlo je indikativno da se ovakve "brige" plasiraju upravo dan pred održavanje Skupštine Ljekarske komore. Ministarstvo zdravlja koje zaista želi da se što prije otklone sve prepreke i stvore uslovi za normalno funkcionisanje Ljekarske komore Crne Gore, više puta u prethodnom periodu je pokazalo svoju jasnu i čistu namjeru koja je imala za cilj zakonsko funkcionisanje ove strukovne organizacije, a to vrlo dobro znaju i oni koji koriste svaku priliku da plasiraju ovakve i slične neistine i dezinformacije", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

U saopštenju se dodaje da je kreiranje profesionalnog i stručnog zdravstvenog sistema posao Ministarstva zdravlja, s ciljem dostupne i kvalitetne zdravstvene zaštite za sve građane, a to ne mogu postići bez zadovoljnih ljekara.

"Zato je poštovanje ljekara i njihove volje naša obaveza, koje se mi striktno pridržavamo, i zato se nismo i nećemo ni ubuduće miješati u izbor njihovih predstavnika u strukovnim organizacijama. Ponavljamo da je ono na čemu mi insistiramo poštovanje zakona, u čemu vjerujemo imamo podršku i NVO sektora, čiji su se predstavnici upravo ovim saopštenjem deklarisali kao podrška onima koji taj isti zakon i krše. Ovakvim i sličnim istupima, pokušava se stvoriti lažna slika u javnosti, a istina je da upravo oni koji nas za pritiske optužuju bez ikakvih dokaza i odgovornosti za izgovorenu riječ, ustvari vrše pritisak na ljekare. Zato još jednom odbacujemo neosnovane i neutemeljene optužbe koje potpisuju navedene četiri nevladine organizacije, a ljekarima poručujemo da ne podliježu pritiscima različitih interesnih grupa", zaključuje se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Bonus video: