Ministarstvo zdravlja počelo provjeru izbora Mugoše

Hrapović: Ministarstvo zdravlja radi sve u skladu sa zakonom i u kratkom roku će preduzeti sve zakonske aktivnosti
67 pregleda 1 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Luka Zeković
Kenan Hrapović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.03.2017. 09:53h

Pravni zastupnici Ljekarske komore izrazili su očekivanje da će Ministarstvo zdravlja dati saglasnost za upis novog predsjednika Aleksandra Mugoše u Centralni registar Poreske uprave.

Oni su juče obavijestili Ministarstvo zdravlja da je Mugoša izabran u skladu sa Statutom Komore i da po tom osnovu njegovo ime treba da bude unijeto u registar, umjesto Đoka Jočića, bivšeg predsjednika Komore.

Milena Popović-Samardžić iz Sindikata doktora medicine rekla je televiziji Vijesti da im se javilo nekoliko ljekara da ne mogu da produže svoje licence za rad u Komori.

"Doktor Aleksandar ne može da se zavede u CRPS, potrebna mu je saglasnost Ministarstva, koja evo iz nekog razloga, a mi vjerujemo da su ti razlozi samo politički, još uvijek ne stiže,” dodala je ona.

Advokati Komore su juče dali izjave u Ministarstvu u vezi sa postupkom koji je pokrenut za davanje saglasnosti za upis u registar.

Priču oko nezakonitog izbora Mugoše pokrenuo je Jočić odmah nakon Skupštine Komore, a zatim je i Ministarstvo dovelo u pitanje to što Mugošu nije birao Izvršni odbor Komore.

Advokat Boris Vujović, koji zastupa Komoru, rekao je u Ministarstvu, koje u ovom slučaju vodi upravni postupak, da Skupština nije mogla da izglasa IO jer je prethodno rukovodstvo, na čelu sa Jočićem, zloupotrijebilo položaj propisujući način izbora Izvršnog odbora. On je podsjetio da o tome Specijalno tužilaštvo vodi istragu.

Advokat je zamjerio Ministarstvu, koje je vodio Budimir Šegrt, da nije smjelo da dozvoli da se vodi Skupština na osnovu nezakonitog Statuta, kao i da se nijesu osvrtali na niz upozorenja da je prethodno rukovodstvo kršilo propise.

“Ministarstvo nijedanput nije našlo za shodno da pokrene postupak kojim bi se tada utvrđivala zakonitost rada Komore,” rekao je advokat, a navodi se u zapisniku koji je Sindikat doktora medicine objavio na društvenim mrežama.

Advokat Jovan Samardžić rekao je da je Mugošu izabralo 32 od 46 delegata Skupštine, te da se Statut Komore ne tumači adekvatno.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović juče je rekao novinarima da oni ne mogu, niti žele da usporavaju ili osporavaju rad Ljekarske komore.

“Ministarstvo zdravlja apsolutno radi sve u skladu sa zakonom i u veoma kratkom roku će preduzeti sve zakonom dozvoljene aktivnosti i one što joj sljeduju, a to je sprovođenje zakonitosti nad radom, kako Ljekarske komore i svih drugih institucija zdravstvenog sistema Crne Gore,” rekao je ministar, prenijela je TV VIjesti.

Minić: Hrapović primitivno opstruiše rad Komore

Poslanica Demokrata Valentina Minić ocijenila je da je ovo slučaj kako se u državi sve gleda kroz prizmu političke podobnosti.

"Borbom Sindikata doktora medicine postignuta je istorijska pobjeda struke i nauke, kada je izabran kardiohirug dr Aleksandar Mugoša, te se na taj način samo na tren vjerovalo da će barem jedna strukovna institucija u Crnoj Gori biti otrgnuta iz ruku partijske kontrole DPS-a. Da vladajući režim ne vodi računa o zdravlju njegovih građana, najbolje pokazuje ponašanje i demonstracija sile aktuelnog ministra zdravlja. Gospodin Hrapović na najprimitivniji način opstruiše rad, po prvi put u istoriji nezavisne Ljekarske komore i njenog rukovodstva,”navodi ljekarka i poslanica Demokrata.

SDP: Neodgovorno ponašanje Ministarstva zdravlja

Iz SDP-a su pozvali Ministarstvo zdravlja da poštuje "legitimno iskazanu volju ljekara prilikom izbora rukovodstva Ljekarske komore Crne Gore".

"Ministarstvo zdravlja od izbora novog rukovodstva Ljekarske komore direktno opstruira njihov rad i tako ugrožava sistem zdravstva Crne Gore. Ministarstvo zdravlja umjesto da predlaže jasne aktivnosti u sektoru zdravstva, kao i da iste aktivnosti i realizuje na dobrobit svih građana, ono se bavi direktnim ponižavanjima ljekarske profesije, koje uspješno pokazuje i kroz opstrukciju rada Ljekarske komore. Sistem zdravstva se ne vodi raznim apelima, da će biti bolje, da se osiguranici strpe, da osiguranici izbjegavaju da dolaze u velikom broju u zdravstvene institucije, da ljekari moraju imati strpljenje, niti palijativnim potezima "žandarske logike", već implementacijom sistemskih potreba: standarda, normativa, kliničkih protokola, uvođenjem DRG sistema plaćanja, nagrađivanjem prema radu itd", navodi se u saopštenju SDP-a.

Ističu da sa ovakvim "neodgovornim ponašanjem" Ministarstvo zdravlja i dalje "ulaže ogromne napore da zdravstvo Crne Gore zadrži na posljednjem mjestu u Evropi".

"Ovakvim neodgovornim ponašanjem Ministratvo zdravlja pokazuje i da njemu nije prioritetno rješavanje velikih problema osiguranika, kao i unapređenje položaja zdravstvenih radnika, već je prioritet stavilo na politikanstvo i nepoštovanje ljekara", saopšteno je iz SDP-a.

Bonus video: