Ministarstvo zdravlja provjerava rukovodstvo Ljekarske komore

“Nadam se da ministar zdravlja zna šta radi", rekao je Aleksandar Mugoša, koji je već razgovarao sa Hrapovićem
119 pregleda 13 komentar(a)
Aleksandar Mugoša, Foto: Filip Roganović
Aleksandar Mugoša, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 28.02.2017. 19:42h

Ministarstvo zdravlja zatražilo je od Ljekarske komore dokaz da je novi predsjednik Aleksandar Mugoša izabran zakonito, što je on protumačio "pravnim nasiljem".

Resor ministra Kenana Hrapovića zatražio je od Komore da im dostavi Odluku o izboru Izvršnog odbora i dokaz da je to tijelo predložilo Skupštini da izabere Mugošu za predsjednika.

"Nasilje nad radom Ljekarske komore je administrativnim mjerama već sprovedeno, s obzirom na to da je rad Komore od trenutka mog izbora na mjesto predsjednika blokiran. Sada Ministarstvo zdravlja faktičko nasilje želi da nadogradi i pravnim", naveo je Mugoša u izjavi.

On je naveo da je o tome već razgovarao sa Hrapovićem, koga je upozorio na moguće posljedice nefunkcionisanja Komore.

"Nadam se da ministar zdravlja zna šta radi", naveo je Moguša.

Statutom Komore propisano je da Skupština bira i razrješava predsjednika i njegovog zamjenika, kao i članove Izvršnog odbora LjKCG. Po Statutu, Izvršni odbor takođe predlaže Skupštini izbor i razrješenje predsjednika i zamjenika.

Takođe, propisano je da su predsjednik LjKCG i njegov zamjenik istovremeno i predsjednik i zamjenik Izvršnog odbora.

Bivši predsjednik Komore Đoko Jočić ranije je rekao da je Mugoša protivzakonito izabran jer ga nijesu birali članovi IO.

Mugoša je tada objasnio da je sve urađeno na osnovu odredaba Statuta.

Mugošin zamjenik je Jovan Ivović.

Javnosti nije poznato da je Ministarstvo zdravlja ranije reagovalo kada je bivši predsjednik Komore samoinicijativno produžio mandat, iako su ljekari upozoravali da je nezakonito na toj funkciji.

Bonus video: