Ministri zdravlja i finansija sjutra o zahtjevima zdravstvenih radnika

Krivokapić je rekla da će se nakon sastanka ministara znati da li će sljedeća runda pregovora sa Vladom biti u srijedu ili četvrtak
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2011. 18:13h

Ministar zdravlja Miodrag Radunović sastaće se sjutra sa ministrom finansija Miloradom Katnićem, kako bi razgovarali o mogućnostima Vlade da izađe u susret medicinskim radnicima koji su u štrajku od 31. oktobra.

Nakon tih razgovora, nadaju se sindikalci, za medicinare će biti pronađene unutrašnje rezerve za vraćanje njihovih zarada na nivo iz 2009. godine.

Predsjednica sindikata zdravstva pri Savezu sindikata Crne Gore dr Ljiljana Krivokapić kazala je da će se poslije sastanka znati tačan termin nastavka pregovora sa predstavnicima Vlade.

"Svi su u neizvjesnosti i nadaju se da će se kriza u zdravstvu riješiti na povoljan način. Svi žele da se ovo što prije riješi", kazala je Krivokapić.

"Sve se normalizovalo"

Ona je podsjetila da medicinari traže povećanje zarada ili 60 eura svima, ili za određeni procentulani iznos sada, a ostatak za neki dogovoreni period.

"Nema pritisaka, sve se normalizovalo", opisuje Krivokapić tok štrajka.

Krivokapić je naglasila da ta centrala ostaje pri stavu da Ministarstvu zdravlja da rok od 15 dana, u okviru kojeg neće radikalizovati štrajk.

Predug period od 15 dana

Predsjednik sindikata zdravstva pri USS dr Vladimir Pavićević ranije je najavio da će u razgovoru sa predstavnicima drugog sindikata nastojati da proteste organizuju i prije tog roka.

"Zajednički ćemo sve dogovoriti, ali mislim da je predug period da se čeka još 15 dana. Protesti ispred Ministarstva zdravlja mogli bi biti već organizovani u petak. Očekujemo da bi na ulice izašlo 3.000 medicinara iz Podgorice, a došle bi i kolege iz drugih gradova", kazao je Pavićević.

"Zajednički ćemo sve dogovoriti, ali mislim da je predug period da se čeka još 15 dana", kazao je Pavićević

Dva sindikata donijela su jednoglasnu odluku da zdravstvo stupi u generalni štrajk, nakon što pregovori sa Vladom o vraćanju zarada na nivou iz 2009. godine nijesu donijeli rješenje. Iz Vlade je više puta saopšteno da za zahtjeve medicinara nema novca u državnoj kasi, a kao jedino rješenje predložili su preraspodjelu novca iz unutrašnjih rezervi.

Ukupna primanja zdravstvenih radnika u proteklih godinu i po konstantno se smanjuju. Zbog stezanja kaiša, zaposleni u zdravstvu su morali da zaborave na naknade za prevoz, oporezovan im je topli obrok i regres, a zarade su smanjene sedam odsto.

Galerija

Bonus video: