Ministru ne smeta što je Anđić osuđivan: On je stručan i savjesno radi

oslanica DF-a Branka Bošnjak istakla je da Anđića “automatski” treba “isključiti iz obrazovnog sistema”, a ne pomoći mu “da izigra zakon”
589 pregleda 0 komentar(a)
Miomir Anđić, Foto: Zoran Đurić
Miomir Anđić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.07.2015. 19:34h

Ministarstvo prosvjete ne smatra da je savjetnik Miomir Anđić nedostojan za rad u državnom organu, bez obzira na to što je 2009. pravosnažno osuđen za uvredu, tada krivično djelo.

Iz Ministarstva su juče “Vijestima” odgovorili da bivši glavni prosvjetni inspektor ispunjava uslove propisane Zakonom o državnim službenicima i namještenicima i Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

Anđić je, pojasnili su, u junu 2015. dostavio uvjerenje podgoričkog Osnovnog suda da se protiv njega ne vodi krivični postupak.

Međutim, Zakon o državnim službenicima precizira da kandidat za poziciju u državnom organu ne smije biti lice “osuđivano za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za rad”.

“S obzirom na to da je Anđiću prestao mandat glavnog prosvjetnog inspektora u junu 2014. (na lični zahtjev), a da je u tom periodu Prosvjetna inspekcija bila sastavni dio Ministarstva prosvjete, on je u skladu s članovima 56, 103 i 104 Zakona o državnim službenicima i namještenicima raspoređen na odgovarajuće radno mjesto u istom državnom organu. Tako je Anđić raspoređen na mjesto samostalnog savjetnika u Direktoratu za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, jer ispunjava uslove propisane Zakonom... i Pravilnikom... Ministarstva prosvjete”, odgovoreno je “Vijestima”.

Anđić je ostavku podnio nakon višemjesečnih zahtjeva Komisije za sprečavanje sukoba interesa tadašnjem ministru prosvjete Slavoljubu Stijepoviću da ga razriješi funkcije, jer je utvrđeno da obavlja nespojive fukcije, s obzirom na to da je u to vrijeme predavao na privatnom Univerzitetu “Mediteran”.

Krajem prošle godine, penzionisani profesor Medicinske škole Milan Kovačević je podnio protiv Anđića krivičnu prijavu, nakon pravosnažne presude prema kojoj je nezakonito otpušten 2011. godine, na osnovu zapisnika glavnog prosvjetnog inspektora.

Iz Ministarstva su ocijenili da Anđić posao obavlja stručno i savjesno, što potvrđuje i srebrna medalja na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi Majde Šukurice, kojoj je bio mentor.

Bošnjak: "Skandal majstoru pomogli da izigra zakon"

Poslanica DF-a Branka Bošnjak istakla je da Anđića “automatski” treba “isključiti iz obrazovnog sistema”, a ne pomoći mu “da izigra zakon”.

"I pored toga što su dali šansu čuvenom skandal majstoru da navodno podnese ostavku iz ličnih razloga i na taj način izbjegne razješenje, sad se prave naivni i kažu da je sve u skladu sa zakonom”, kazala je ona.

Pozvavši ministra Predraga Boškovića da “ispuni obećanje”, ona je kazala da je Anđić “iznad zakona”, zato što je “ko zna kakve stvari završavao i završava za ovaj režim”.

Anđić nije odgovarao na pozive i poruku “Vijesti”.

Bošković je ranije u Skupštini rekao da će smijeniti Anđića, ako je tačno da je krivično gonjen i osuđivan.

Bonus video: