Ministru nije mjesto u Sudskom savjetu

Crna Gora nije izmijenila ni Ustav ni zakonodavstvo da Sudski savjet bude stvarno nezavisan, a još je jak politički uticaj na to kontrolno tijelo, smatra GRECO
61 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Pažin, Mladen Vukčević, Foto: Savo Prelević
Zoran Pažin, Mladen Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.03.2018. 18:55h

Crna Gora nije izmijenila ni Ustav ni zakonodavstvo da Sudski savjet bude stvarno nezavisan, a još je jak politički uticaj na to kontrolno tijelo, smatra Grupa zemalja za borbu protiv korupcije Savjeta Evrope (GREKO).

Oni su Crnoj Gori dali 11 preporuka koje su se ticale sprečavanja korupcije, a tiču se poslanika, sudija i tužioca. U izvještaju, koji je prije dva dana Vlada konstatovala, navodi se da je šest preporuka primijenjeno na zadovoljavajuć način, tri nijesu, dok su dvije djelimično primijenjene.

Preporuka koja se odnosila na jačanje nezavisnosti Sudskog savjeta i anuliranje političkog uticaja na to kontrolno tijelo, navode, nije primijenjena.

Skupština je 2013.godine mijenjala Ustav i propise o radu sudova i Sudskom savjetu, a propisi su kreirani po preporukama Venecijanske komisije radi jačanja nezavisnosti pravosuđa.

GREKO je ranije preporučio ukidanje ukidanje učešća ministra pravde po službenoj dužnosti u Savjetu, obezbjeđivanje da najmanje polovina članstva bude sastavljena od sudija koje biraju njihove kolege, te da na predsjedavajuću funkciju bude imenovan jedan od sudija.

Na osnovu preporuka Venecijanske komisije, predsjednik Sudskog savjeta je pravnik, odnosno profesor Mladen Vukčević i njega je izabrala Skupština. Iz SS juče nijesu komentarisali izvještaj GRECO, navodeći da su se izjasnili na primjedbe. Oni podsjećaju da su stavovi VK, koja je takođe tijelo SE, drugačiji i da su ispoštovani.

GRECO je preporučio i utvrđivanje objektivnih i mjerljivih kriterijuma izbora članova SS iz redova uglednih pravnika, koji bi trebalo da “oslikaju” njihove profesionalne kvalitete i nepristrasnost.

"..U Ustavu ili zakonodavstvu nije došlo do bilo kakvih regulatornih promjena koje bi imale uticaja na trenutnu preporuku, niti je do istih došlo u praksi. Sastav Sudskog savjeta ostaje isti kao i kada je preporuka izdata“, ocijenili su iz GREKO.

Nije ispoštovanana ni preporuka za dalji razvoj disciplinskog okvira za sudije radi jačanja njihove objektivnosti, srazmjernosti i efikasnosti, te objavljivanje informacija o primljenim žalbama, preduzetim disciplinskim radnjama i sankcijama protiv sudija, uključuju i moguće objavljivanje relevantne sudske prakse, uz poštovanje anonimnosti.

GRECO je uglavnom utvrdio da su preporuke koje se odnose na tužioce djelimično ili realizovane na zadovoljavajući način.

Poslanici moraju da prijave sukob interesa

GREKO nije zadovoljan ni što nije ispunjena njihova preporuka da poslanici daju izjave kada se javi sukob između njihovih privatnih interesa i pitanja koje se razmatraju u skupštinskoj proceduri.

"U skladu sa postojećim zakonodavstvom, poslanici u nepredviđenim situacijama sukoba interesa i dalje nemaju obavezu da izvijeste o ovim okolnostima. Takva obaveza ne postoji ni u Etičkom kodeksu poslanika. U ovakvoj situaciji GREKO nalazi da je teško razumijeti kako Smjernice dobrog ponašanja za poslanike mogu ustanoviti takvu obavezu“, ocijenili su iz GREKO.

Djelimično su zadovoljni preporukom da se obezbijedi mehanizam koji bi promovisao Etički kodeks poslanika i podizanje njihove svijesti o standardima koji se od njih očekuju.

"Naizgled je takva aktivnost Skupštine u toku, ali za sada je Skupština kroz svoj Odbor za ljudska prava i slobode obavila samo seriju ad hoc aktivnosti“, smatraju u GREKO.

Bonus video: