Miranović najavio otpuštanja i smanja plata na Univerzitetu

"Univerzitet Crne Gore očekuje da Vlada neće dodatno smanjiti iznos budžetskih sredstava namijenjenih Univezitetu"
91 pregleda 12 komentar(a)
Predrag Miranović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Predrag Miranović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.12.2012. 14:38h

Rektor Univerziteta Crne Gore tražio je od Vlade da ne smanuje budžet državnom univerzitetu, jer će u tom slučaju morati da otpuste radnike u administraciji, smanje plate profesorima i prekinu nova zapošljavanja.

On je kazao i da će smanjenje budžeta usloviti i izmjene Kolektivnog ugovora.

"Univerzitet Crne Gore očekuje da Vlada neće dodatno smanjiti iznos budžetskih sredstava namijenjenih Univezitetu, u odnosu na smanjenje ove i prethdonde godine. U tom smislu, već je pripreljen predlog finansijskog plana za UCG, o kome će se raspravljati na narednoj sjednici Upravnog odbora", poručio je Miranović.

Kako je kazao očigledno je da pri sadašnjem nivou izdvajanja, nije moguće ispoštovati kolektivni ugovor, pa će zato inicirati izmjene kolektivnog ugovora i saglasno uredbi vlade preispitati broj zaposlenih u administraciji.

"Ukoliko dođe do smanjenja budžeta, izmjene kolektivnog ugovora za univerzitet biće još oštrije. To znači smanjenje plata profesorima, otpuštaje viška administracije i prekid novih zapošljavanja. Pošto je vlada potpisnik kolektivnog ugovora u slučaju njegove izmjene neminovno će se za pregovaračkim stolom naći zajednosa UCG na strani poslodavca i Sindikat univerziteta na strani zaposlenih", kazao je Miranović.

Bonus video: