Miranović: Zakonit neizbor dekana PMF-a, da nije tako ne bih prihvatio dužnost

„Sve što je zapisano u Statutu, napisano je da se jednom primijeni. Tako da je ta odluka, sa tog aspekta, zakonita. Izbori nijesu poništeni, oni su okončani neizglasavanjem kandidata kojeg je predložio Fakultet. Važno je istaći da je kompletna procedura izvedena u skladu sa Statutom“, rekao je Miranović
169 pregleda 4 komentar(a)
Predrag Miranović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Predrag Miranović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.12.2016. 18:57h

Procedura izbora, odnosno neizbora dekana Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta Crne Gore (UCG), sprovedena je zakonito i u skadu sa Statutom Univerziteta, saopštio je vršilac dužnosti dekana PMF-a, Predrag Miranović.

"Da nije tako, nikada ne bih prihvatio dužnost koja mi je povjerena", rekao je Miranović u izjavi za sajt UCG-a.

On je kazao da je situacija na PMF-u redovna, i dodao da je zakonita odluka Upravnog odbora da ne prihvati kandidata kojeg je predložilo Vijeće te univerzitetske jedinice.

„Sve što je zapisano u Statutu, napisano je da se jednom primijeni. Tako da je ta odluka, sa tog aspekta, zakonita. Izbori nijesu poništeni, oni su okončani neizglasavanjem kandidata kojeg je predložio Fakultet. Važno je istaći da je kompletna procedura izvedena u skladu sa Statutom“, rekao je Miranović.

Upitan da li to znači da ne bi bio na poziciji koju obavlja da je bilo pravnih manjkavosti, Miranović je naveo da „ne bih sigurno dolazio na tu poziciju da ima tu hipoteku da sam došao na nelegalan način, ili da je kandidat osporen na nelegalan način“.

Govoreći o spekulacijama u javnosti o navodnoj ugroženosti autonomije PMF-a, on je rekao da postoji samo autonomija Univerziteta.

„Samo je Univerzitet autonoman da bira ko će da budu njegov rektor, dekani i drugi organi. Za sve to propisane su jasne procedure“, kazao je Miranović.

Prema njegovim riječima, Vijeće PMF-a je bilo autonomno.

"I to pravo nam niko nije uskratio, da predložimo ko treba da bude kandidat za dekana, kao što su u svojim odlukama bili autonomni rektor i Upravni odbor", naveo je on.

Sistem je, objasnio je Miranović, tako postavljen da postoji balans između ovih organa na Univerzitetu i da upućuje jedne na druge, na dijalog, na dolaženje do kandidata koji je prihvatljiv za sve tri legitimne strane.

„Kandidat za dekana ne samo što treba da upravlja fakultetom, on je odgovoran za finansije, sprovođenje odluka Senata, kao što je odgovoran i za sprovođenje odluka Vijeća. Dakle, on ima trostruku odgovornost i zato treba da bude prihvatljiv za sva tri organa Univerziteta“, rekao je on.

Kako je kazao, oni na PMF-u su u prethodnom periodu propustili da dođu do nekog rješenja koje bi bilo prihvatljivo za sve. "I niko ne može tu da se ljuti".

Miranović je, kako se navodi, u međuvremenu imenovao tim koji će mu pomagati u obavljanju svakodnevnih poslova i postavio prioritete fakulteta.

„Docent Miljan Bigović je prodekan za nastavu, vanredna profesorica Slađana Krivokapić mi pomaže oko nauke i međunarodne saradnje, a docent Srđan Kadić u poslovima vezanim za finansije “, naveo je on.

Miranović je rekao da, što se tiče studijskih programa, imenovao četiri rukovodioca - docentkinju Gordanu Jovanović sa studijskog programa Fizika, vanrednu profesoricu Sanju Jančić Rašović sa studijskog programa Matematika, docenta Aleksandra Popovića sa studijskog programa Računarstvo i docentkinju Danaku Caković sa studijskog programa za Biologiju.

Miranović navodi da mu je prioritet da se atmosfera na Fakultetu učini pozitivnijom i otvorenijom za dijalog i komunikaciju, uvažavanje različitog mišljenja i konstruktivniju saradnju sa Rektoratom.

„Neposredni prioritet nam je sistematizacija radnih mjesta, gdje smo kao Fakultet propustili da, po ugledu na ostale univerzitetske jedinice, formiramo sopstvene centre i laboratorije. Biće mi prioritet da u dogovoru sa kolegama osmislimo kako da to uradimo“, rekao je on.

Govoreći o saradnji sa studentima, Miranović je naveo da su ga studenti kontaktirali i izrazili želju da im da dodatne informacije vezano za izbor dekana i stanje na Fakultetu.

„Ponudio sam studentu povjereniku i svim studentima članovima Vijeća fakulteta da se sastanemo u naredni utorak kako bih im odgovorio na sva pitanja, koliko je to u mojoj moći. Na rasposlaganju sam im ako je ideja da se dođe do dodatnih pojašnjenja. Ako je ideja nešto drugo, nijesam spreman da učestvujem u takvim stvarima“, naveo je Miranović.

Bonus video: