Misija u Avganistanu: Ispraćaj za još jednu grupu vojnika

"Priroda Avganistana surovija je od one u kojoj ste vi uvježbavali postupke, ali bezbroj ponavljanja i izuzetni rezultati uvjeravaju nas, da ćete sve ono što ste postigli tokom obuke uspješno realizovati u toku misije“, rekao je Pešić
56 pregleda 13 komentar(a)
VCG, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
VCG, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 28.08.2015. 15:25h

Kontingent Vojske Crne Gore (VCG) danas je svečano ispraćen u misiju Resolute Support u Avganistanu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, svečani ispraćaj Trećeg kontingenta VCG organizovan je na vojnom aerodromu u Golubovcima.

Zamjenik načelnika Generalštaba VCG, Rajko Pešić, poželio je pripadnicima kontingenta uspješno izvršenje zadatka.

On je podsjetio da su intenzivna međunarodna, međususjedska i regionalna saradnja definisani kao jedan od prioriteta od ponovnog uspostavljanja Ministarstva odbrane Crne Gore 2006. godine.

„Učešće u misijama u Avganistanu, prvo ISAF, sada Resolute Support, pomorskoj operaciji EU ATALANTA, posmatračkoj misiji UN u Liberiji UNMIL, kao i trening misiji EU u Maliju, potvrda su da na tom planu ciljeve ispunjavamo u kontinuitetu i u potpunosti“, ocijenio je Pešić.

Prema njegovim riječima, šestogodišnje angažovanje u operacijama sa pripadnicima oružanih snaga država regiona i svijeta, pokazuje kredibilitet VCG kod međunarodnih partnera i spremnost da i najkompleksnije zadatke mogu realizovati na kvalitetan i pouzdan način.

„Možemo da izrazimo zadovoljstvo što kao rezultat takvog rada, dolaze priznanja i preporuke sa svih relevantnih međunarodnih adresa da smo ispunili zahtijevane standarde u oblasti reforme sistema odbrane i da je naša Vojska u potpunosti osposobljena“, dodao je Pešić.

On ie istakao da pripadnike VCG, koji će u sastavu III kontingenta učestvovati u misiji Resolute Support, očekuje zahtjevan i odgovoran zadatak.

„Sve ono što ste uvježbavali u prethodnih šest mjeseci sada ćete biti u prilici da sprovodite u realnim uslovima. Priroda Avganistana surovija je od one u kojoj ste vi uvježbavali postupke, ali bezbroj ponavljanja i izuzetni rezultati uvjeravaju nas, da ćete sve ono što ste postigli tokom obuke uspješno realizovati u toku misije“, rekao je Pešić.

Kako je dodao, ono što dodatno doprinosi značaju tog kontingenta je činjenica da za vrijeme njihovog boravka u misiji, Crna Gora očekuje dobijanje poziva za članstvo u NATO.

„To od vas iziskuje i dodatna očekivanja i obavezuje da i nakon toga pokažete da možemo stajati rame uz rame sa pripadnicima svih oružanih snaga svijeta“, zaključio je Pešić.

Bonus video: