Mitropolija crnogorsko-primorska ne odustaje od gradnje zgrada u Budvi

MCP iskoristila vakuum i podnijela zahtjev za dobijanje urbanističko tehničkih uslova. U ime crkve podnijelo ga je fizičko lice A. J.
249 pregleda 76 komentar(a)
Budva zemljište crkva, Foto: Vuk Lajović
Budva zemljište crkva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.03.2017. 21:13h

Budvanski Sekretarijat za urbanizam izdao je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj urbanističko tehničke uslove za gradnju dvije manje stambene zgrade na parceli, tik uz Drugu osnovnu školu na gradskoj zaobilaznici, odnosno dobru crkve Sveta Petka.

Pozivajući se na važeći Detaljni urbanistički plan "Podkošljun", na parceli površine 852 kvadrata Srpska pravoslavna crkva može da gradi dvije zgrade- jednu koja će imati garažu, prizemlje, prvi sprat i potkrovlje, i drugu sa garažom prizemljem i prvim spratom.

Ovim je crkva definitivno doskočila novoj gradskoj upravi, koja je prije dva mjeseca preuzela vođenje gradom, jer su opštinski planeri izmjenama i dopunama ovoga DUP-a, na crkvenoj parceli isrctali stambenu gradnju i predvidjeli manju okretnicu za autobuse i parking namijenjen za osnovnu školu.

Opština Budva je DUP “Potkošljun” donijela 2009. od kada je na snazi, ali su 2014, nakon isteka petogodišnjeg roka važenja plana, uradili izmjene i dopune ovog ovog planskog dokumenta, koje su prošle javnu raspravu. Međutim, Ministarstvo održivog razvoja je u dva navrata, prvo na čelu sa Branimirom Gvozdenovićem, a potom i prije dva mjeseca i novi ministar Pavle Radulović, odbilo da da saglasnost na planski dokument, obrazlažući da je na njima ucrtano čak 330 hiljada kvadrata stambeno-poslovnog prostora više nego što je to predvidio plan višeg reda.

U vakuumu koji je nastao, jer Opština će morati ponovo da revidira planski dokument i upodobi ga onim što joj je izričito naznačilo resorno ministarstvo, crkva je iskoristila trenutak da pokrene proceduru dobijanja građevinske dozvole i dok je još na snazi stari planski dokument, iskoristi sve ono što su planeri ranije predvidjeli na njenoj zemlji. Interesantno je i to da je zahtjev za dobijanje urbanističko tehničkih uslova u ime crkve podnijelo fizičko lice A. J.

Izmjenama i dopuna DUP-a Podkošljun, Opština je ipak izašla u susret crkvi, jer time što joj je isrctala manje zgrade pored Druge osnovne škole, planeri su na crkvenoj zemlji preko puta ove parcele, uz gradsku kapelu, ucrtali kompleks zgrada kojima su povećali za dvije etaže spratnost u odnosu na stari DUP. Tako je na dobru crkve Sveta Petka pored kapele izmjenama i dopunama DUP Podkošljun, crkva dobila mogućnost da gradi zgradu od osam etaža, ukupne bruto građevinske površine 17.928 kvadrata.

Međutim, crkva nije zadovoljna takvom nagodbom, pa je još prije godinu i po, u toku javne rasprave, njena parohija minsko-brajićka, uložila primjedbu, tražeći da joj ostanu dvije manje zgrade i da se na njenoj zemlji ne ucrtava okretnica i parking.

Pokretanje procedure za dobijanje građevinske dozvole se podudara sa postupkom koji je crkva pokrenula u novembru prošle godine i za svoju zemlju, gdje joj je ucrtan višespratni stambeni kompleks. Umjesto stambenih zgrada, na ovoj parceli, ukoliko bi Opština Budve dozvolila, biće izgrađen supermarket iz lanca HDL “Laković”, jer je zemlju pored gradske kapele crkva ustupila u višegodišnji zakup podgoričkoj kompaniji.

Nova opštinska vlast, imajući u vidu da u njoj participiraju brojne prosrpske partije, je u više nego odličnim odnosima sa Mitropolijom, ali ni prethodna vlast DPS -SDP nije imala ništa manje lošije odnose, čak su u brojnim projektima sarađivali. Upravo je crkva dozvolila Opštini da se na njenoj zemlji izgradi gradska kapela, a crkva je na zemlji nadomak manastira Praskvica dozvolila i da se napravi veliki rezervoar za vodu namijenjen Budvi.

Imaju iskustva u građevinskom biznisu već više od jedne decenije

Da crkva Svete Petke ima iskustva u građevinskom biznisu, poznato je već više od decenije, kada je na njenom imanju, u blizini gradskog bulevara, izgradila hotel „Podostrog“ i dvije petospratne zgrade. Hotel je još u vlasništvu crkve, i on se već godinama unazad rentira, dok u dvijema stambenim zgradama crkvi ostalo u vlasništvu 21 stan - garosnjera, jednosobnih i dvosobnih, te 11 poslovnih prostora i jedna garaža. Mitropolija crnogorsko-primorska važi za najvećeg zemljoposjednika u Budvi.

Osim zemljišnog kompleksa kod crkve Sveta Petka, Mitropolija je vlasnik čak 30 hektara zemlje u Buljarici, na Smokvici kod Svetog Stefana ima 30.000 kvadrata. U Bečićima crkva van manastirskih kompleksa ima parcelu od 23.000 kvadrata koja bi, takođe, mogla biti upotrijebljena u svrhu gradnje turističkih objekata.

Atraktivne su i lokacije na kojima su planeri predvidjeli gradnju iznad tunela Mogren, gdje crkva ima 22 hiljade kvadrata, Brajići gdje je parcela od 18.000 kvadrata, Mažići oko šest hiljada kvadrata. Treba pomenuti i Stari grad, gdje crkva u samom centru ima oko 3.000 kvadrata.

Bonus video: